Džo Bajden
Foto: AP/Jacquelyn Martin (STF)

Izrael je vodio nedeljnu kampanju bombardovanja u Libanu, ubivši većinu rukovodstva Hezbolaha, i u procesu je onoga što opisuje kao "ograničeni upad" u Liban. Preko 1.000 ljudi, uključujući mnoge civile, je ubijeno, a preko milion je raseljeno.

Pre bombardovanja i invazije, hiljade ljudi u Libanu je ranjeno u eksploziji pejdžera, koje je izraelska obaveštajna služba navodno podmetnula pripremajući se za napad na Hezbolah.

Američki predsednik Džo Bajden ponovio je u ponedeljak svoje javne pozive na prekid vatre između Izraela i Hezbolaha, rekavši novinarima u Beloj kući: „Meni treba da prestanu“.

Međutim, Izrael je sredinom septembra široko izložio svoju vojnu strategiju Vašingtonu i dobio odobrenje preko visokih savetnika američkog predsednika, Amosa Hohštajna i Breta Mekgurka, izvestio je u ponedeljak Politiko, pozivajući se na dva izraelska i četiri američka zvaničnika.

Odluka je naišla na protivljenje unutar Pentagona, Stejt departmenta i obaveštajne zajednice, tvrde izvori. Navodno postoji zabrinutost da bi neprijateljstva mogla eskalirati u veliki rat, koji bi direktno uvukao SAD.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading