Eksplozija
Foto: Printscreen/Youtube/Ilustracija

Američka i britanska vojska pogodile su više od deset meta Huta u Jemenu u petak, gađajući oružane sisteme, baze i drugu opremu u vlasništvu pobunjenika koje podržava Iran, potvrdili su američki zvaničnici.

Vojni avioni i ratni brodovi bombardovali su uporišta Huta na oko pet lokacija, prema rečima zvaničnika.

Mediji izveštavaju da je sedam bombi pogodilo aerodrom u Hodeidi, velikom lučkom gradu, i područje Katheib, gde se nalazi vojna baza pod kontrolom Huta. Još četiri bombe pogodile su područje u Sani, glavnom gradu, a dva napada izvršena su na provinciju Dhamar. Medijski ured Huta je takođe izvestio o tri vazdušna napada u provinciji Bajda, jugoistočno od Sane.

Napadi dolaze samo nekoliko dana nakon što su Huti zapretili "eskalacijom vojnih operacija" usmerenih ka Izraelu nakon što su, kako se čini, oborili američki vojni dron koji je leteo iznad Jemena. Takođe, prošle nedelje, ova grupa je preuzela odgovornost za napad na američke ratne brodove.

Pobunjenici su ispalili balističke rakete i krstareće rakete protiv brodova, kao i dva drona, na tri američka broda koja su plovila kroz moreuz Bab el-Mandeb, ali su sve presreli američki razarači, prema rečima nekoliko američkih zvaničnika.

Huti su od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi prošlog oktobra, napali više od 80 trgovačkih brodova raketama i dronovima. Ova kampanja je rezultirala otmicom jednog broda i potapanjem dva, a pritom su poginula četiri mornara.

Ostale rakete i dronovi su ili presretnuti od strane koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države u Crvenom moru ili nisu uspeli da dostignu svoje mete, koje su uključivale zapadne vojne brodove.

Ova grupa tvrdi da gađa brodove povezane sa Izraelom, Sjedinjenim Američkim Državama ili Ujedinjenim Kraljevstvom kako bi prisilila na prekid kampanje Izraela protiv Hamasa u Gazi. Međutim, mnogi od napadnutih brodova imaju malo ili nimalo veze sa sukobom, uključujući neke koji su na putu ka Iranu.

(AP)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading