tramo i haris
Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Rex Arbogast

Prema mišljenju američkih analitičara koje su intervjuisale RIA Novosti, ovakvi događaji mogu značajno da promene odnos snaga u odlučujućem mesecu izbora 2024. godine.

Izraz „oktobarsko iznenađenje“ odnosi se na događaje koji bi iznenada mogli da promene tok izbora. Popularnost je stekla nakon trke za predsednika SAD 1980. godine, kada se pojavila teorija da je tim Ronalda Regana pregovarao sa Iranom da odloži oslobađanje američkih talaca u Teheranu kako bi oslabio poziciju tadašnjeg predsednika Džimija Kartera.

MEĐUNARODNE KRIZE I NJIHOVE POSLEDICE

Krize na Bliskom istoku i u Ukrajini i dalje igraju glavnu ulogu u predizbornim kampanjama i demokrate Kamale Haris i republikanca Donalda Trampa , kažu analitičari . Potencijal stranih snaga uključenih u ove sukobe da se mešaju u izbore u SAD takođe predstavlja pretnje i prilike za obe strane. Svi ovi razvoji imaju potencijal da promene percepciju birača o sposobnosti kandidata da se nosi sa različitim međunarodnim izazovima.

Evropski finansijski analitičar Aleks Krejner je u razgovoru za RIA Novosti primetio da se situacija u svetu i dalje zahuktava:

- Bliski istok je bure baruta koje može da eksplodira svakog trenutka, a napetost između Rusije i zapadnih sila se samo pojačava.

Bivši analitičar CIA Filip Giraldi sugerisao je da bi izraelski premijer Benjamin Netanjahu mogao da izazove događaj koji bi imao odlučujući uticaj na ishod američkih izbora.

- Netanjahu podržava Trampa, koji je spreman da ispuni njegove zahteve. Verovatno će pokušati da za eskalaciju sukoba na Bliskom istoku okrivi demokrate - rekao je Giraldi.

UKRAJINA KAO FAKTOR U IZBORNOJ TRCI

Sukob u Ukrajini, prema mišljenju analitičara, ostaje važan element predsedničke kampanje. Donald Tramp dobija poene popularnosti zbog svoje želje da okonča sukob, ali ga protivnici kritikuju zbog navodnog "previše prijateljskog odnosa" sa Rusijom. Kamala Haris, naprotiv, dosledno izražava podršku Ukrajini, ali njeni protivnici zameraju demokratskoj administraciji da preterano troši na pomoć Kijevu.

Penzionisani potpukovnik američke vojske Erl Rasmusen je primetio da i Ukrajina i Izrael mogu da utiču na američku politiku u interesu svojih miljenika. Po njegovom mišljenju, za Ukrajinu je korisno da podrži kandidata Demokratske stranke, s obzirom na Trampovo više puta izrečeno obećanje da će prekinuti sukob između nje i Rusije.

UNUTRAŠNJI PROBLEMI: Prirodne katastrofe i štrajkovi

Jedno moguće „oktobarsko iznenađenje“ mogao bi biti odgovor Bajdenove administracije na prirodne katastrofe. Uragan Helena, drugi najsmrtonosniji uragan u poslednjih 50 godina, privukao je značajnu pažnju javnosti. Uprkos veoma brzom odgovoru Bajdenove administracije, Tramp nije propustio priliku da kritikuje vlasti zbog sporosti. Političar je posebno naveo da je Bela kuća "prespavala" katastrofu, iako izjave opštinskih vlasti u državi Džordžija direktno protivreče ovoj tezi.

Tek što su se SAD oporavile od Helene, suočile su se sa novom pretnjom - uraganom Milton. To bi moglo dramatično da promeni državnu obalu kroz eroziju i obalne poplave. Očekuju se destruktivni talasi veći od tri metra, posebno na zapadnoj obali. Bajden je proglasio vanredno stanje na Floridi i naredio saveznu pomoć državi, međutim, kako pokazuju ankete, Amerikanci više veruju Trampu u suočavanju sa prirodnim katastrofama nego njegovim demokratskim rivalima.

Osim toga, Bajdenova administracija je za dlaku izbjegla ozbiljnu ekonomsku štetu za zemlju tako što je okončala štrajk lučkih radnika koji je pretio američkoj ekonomiji. Štrajk, u kojem je učestvovalo 45 hiljada radnika u 36 luka na istočnoj i južnoj obali, okončan je potpisivanjem sporazuma koji je zadovoljio obe strane. Međutim, Tramp je i ovde kritikovao sadašnju administraciju, optužujući Bajdena i njegov tim da su rekli da je štrajk rezultat "masovne inflacije" izazvane demokratskom politikom.

TRAMPOVE TUŽBE

Tužbe su nastavile da muče Trampa tokom njegove kampanje, a u oktobru predstavljaju još jednu pretnju njegovim predsedničkim ambicijama.

Specijalni tužilac Džek Smit, koji vodi slučaj napada na Kapitol, podneo je zahtev sudu 2. oktobra tvrdeći da Trampovi napori da ospori rezultate izbora 2020. nisu pokriveni predsedničkim imunitetom. Kao odgovor, Tramp je optužio vlasti da pokušavaju da se mešaju u izbore i koriste vladine alate kao oružje.

Politički analitičari smatraju da će izborni štabovi oba kandidata pomno pratiti dešavanja u oktobru, nastojeći svim sredstvima da izbegnu samouništavajuće afere i računajući na neočekivane događaje koji bi mogli da pogode rejting njihovih rivala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading