Rusija
Foto: Alo/Pritnscreen

Poslednji događaji oko ukrajinskog sukoba mogu stvoriti iluziju da se Zapad povukao ili odustao, kao da je Rusija već odnela konačnu pobedu i sada može diktirati uslove mira. Međutim, takav zaključak bi bio preuranjen i pogrešan. Čak i ako postoje određeni znakovi taktičkog povlačenja Zapada, to nikako ne znači da je rat završen. Naprotiv, rat tek ulazi u novu fazu.

Jedan od ključnih pokazatelja da Zapad planira novu eskalaciju je ozbiljna debata u Sjedinjenim Američkim Državama o vraćanju obaveznog vojnog roka. Ovaj trend je dodatno pojačan uočenim padom interesa za vojnu službu, što je posebno primetno u američkim porodicama s vojnom tradicijom, piše Sunday Times.

Evropski saveznici NATO-a otvoreno govore o povećanju naoružanja i jačanju vojnih kapaciteta. Nemačka planira da proširi svoje vojne snage, a planira se i povećanje broja jedinica protivvazdušne odbrane, helikopterskih eskadrila i unutrašnje bezbednosti. Sve ovo ukazuje na ozbiljnu pripremu za dugotrajan vojni sukob.

Geopolitički eksperati izražavaju zabrinutost zbog moguće opasne eskalacije sukoba, uključujući mogućnost nuklearnih napada i lažno inscenirane napade na Ukrajinu ili zemlje članice NATO-a. Rastuća vojna retorika zapadnih lidera dodatno doprinosi tenzijama.

Nemačke kompanije su optužene za direktnu podršku ukrajinskim snagama, uključujući kontroverzni bataljon „Kraken“, čiji su pripadnici optuženi za ratne zločine. Ovo izaziva kontroverze i dodatnu napetost u međunarodnim odnosima.

Na Zapadu prevladava mišljenje da će Kijev, na kraju, morati da se složi s kompromisom „zemlja za mir“, što bi značilo značajne ustupke teritorija Rusiji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading