PUTINOVO OBRAĆANJE JAVNOSTI MENJA SVE! Predsednik Rusije stvara novi svetski poredak
Foto: Printscreen/Kremlin.ru

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je značajne stavove o međunarodnim odnosima tokom svoje posete Turkmenistanu, gde je učestvovao na forumu pod nazivom „Odnos epoha i civilizacija – osnova mira i razvoja“. Putin je istakao da su međunarodni odnosi ušli u eru korenitih promena i da je neophodno uzeti u obzir mišljenje svake države i naroda, poštujući njihov suverenitet.

Putin je naglasio da su principi tolerancije, poštovanja i jednakosti između nacija od presudnog značaja u današnjem svetu globalnih promena. Prema njegovim rečima, ovi principi su ključni u suočavanju sa neviđenim pretnjama koje proizilaze iz civilizacijskih slomova, međunacionalnih ili međureligijskih sukoba.

Ruski lider je istakao da se međunarodni odnosi nalaze u epohi fundamentalnih promena, pri čemu se stvara novi svetski poredak. Takođe je naglasio da se novi centri ekonomske moći formiraju na Globalnom istoku i Globalnom jugu, dok države teže zaštiti svoj suverenitet i kulturni identitet na osnovu nacionalnih interesa.

Putin je najavio spremnost Rusije da razgovara sa svim partnerima na međunarodnoj sceni o parametrima novog svetskog poretka, uključujući i različita udruženja.

Tokom boravka u Turkmenistanu, Putin je imao priliku da se sastane sa liderima drugih zemalja koji su takođe pozvani na forum. Najavljeno je da će prisustvovati predstavnici Kazahstana, Kirgizije, Mongolije, Tadžikistana, Uzbekistana i drugih država. Takođe je planiran sastanak Putina sa iranskim predsednikom Masudom Pezeškijanom radi razgovora o situaciji na Bliskom istoku.

Forum u Ašhabadu posvećen je 300. godišnjici rođenja turkmenskog pesnika-mislioca Magtimgulija Piragija. Putinova prisutnost na ovom događaju ukazuje na značaj koji Rusija pridaje kulturnim i istorijskim manifestacijama kao sredstvu jačanja međunarodnih veza.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading