Rat u izraelu
Foto: AP/Ariel Schalit (STF)

Plava linija je demarkaciona linija koja deli Liban od Izraela i Golanske visoravni. Ova "linija povlačenja" ustanovljena je 2000. godine, pri povlačenju izraelske vojske sa teritorije Libana. Izraelci su ponovo prešli ovu liniju kada je počela kopnena ofanziva na Liban pre nekoliko nedelja, a sada su sve učestaliji napadi na položaje UNIFIL-a. U pitanju su mirovnjaci Ujedinjenih nacija (UN), među kojima ima i skoro 200 pripadnika Vojske Srbije.

Plava linija između Izraela i Libana

Reka Litani teče oko 170 kilometara kroz veći deo južnog Libana. Nalazi se na oko 30 kilometara od granice sa Izraelom. Upravo ova reka je uvek bila u središtu borbi između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah. Litani leži na severnoj ivici onoga što se trebalo da predstavlja tampon zonu.

Izrael je 2000. godine pristao da povuče svoje snage iz južnog Libana do demarkacione linije koju su odredile UN. Ona je dobila naziv Plava linija, ali ne predstavlja granicu. UN to nazivaju privremenom linijom povlačenja, koju nadgleda njihova mirovna misija poznata kao UNIFIL.

Prvi rat između Izraela i Hezbolaha počeo je 1982. godine, kada je i nastala ova militantna grupa. Nakon kratkog prekida vatre, novi rat je izbio 2006. godine. Savet bezbednosti UN jednoglasno je izglasao rezoluciju kojom bi se okončao sukob i otvorio put ka dugoročnoj bezbednosti.

Rezolucija 1701. poziva na potpuni prekid neprijateljstava i uspostavljanje demilitarizovane zone između Plave linije UN-a i reke Litani. Ona podrazumeva da bi samo libanska vojska i UNIFIL, nikako Hezbolah, mogli da poseduju oružje i vojnu opremu u toj oblasti.

Mirovne snage UNIFIL-a su prvi put dovedene tokom 1978. godine, ali se nakon rata 2006. njihovo prisustvo značajno povećalo. Trenutno ima oko 10.000 vojnika iz 50 različitih zemalja. Prema najnovijim podacima, 182 pripadnika Vojske Srbije su u misiji u Libanu.

Svaki prelazak plave linije UN kopnenim ili vazdušnim putem predstavlja kršenje Rezolucije 1701. Najveći problem je što ključni uslovi Rezolucije nikada nisu u potpunosti sprovedeni i tokom prošle godine bilo je skoro svakodnevne prekogranične razmene.

Hezbolah je zadržao snažno prisustvo u južnom Libanu. Hezbolah navodno ima arsenal od oko 130.000 projektila, što ga čini jednom od najmoćnijih militantnih grupa na svetu.

U međuvremenu, Liban je optužio Izrael da je počinio 35.000 prekršaja, a onda je i započeo kopneni upad u Liban.

Izrael zahteva da se Hezbolah povuče severno od reke Litani – u skladu sa rezolucijom iz 2006. godine, kako bi mogao da obezbedi povratak oko 60.000 stanovnika na severu Izraela.

I dok strahovi od sveopšteg rata rastu, libanski premijer Nadžib Mikati je nagovestio da je spreman da u potpunosti primeni Rezoluciju 1701, koja ima za cilj da razoruža Hezbolah južno od reke Litani i rasporedi libansku vojsku u to područje.

Izraelci upadaju na položaje mirovnjaka

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u južnom Libanu (UNIFIL) saopštile su 11. oktobra da je njihov štab pogođen u izraelskom napadu, pri čemu je ranjeno dvoje zaposlenih.

UNIFIL je saopštio da su se eksplozije dogodile u blizini osmatračnice u sedištu u južnom libanskom gradu Nakura. Jedan od povređenih je prebačen u bolnicu u obližnji grad Tiru, dok je drugom pomoć ukazana na licu mesta.

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) takođe su saopštile da je buldožer izraelske vojske (IDF) srušio zidove na prostoru UN u blizini Plave linije u gradu Labuneu i da su se tenkovi IDF-a pomerili bliže položajima UN.

-Danas je nekoliko zidova na prostoru UN, u blizini Plave linije u Labuneu, srušeno nakon što je u njih udario buldožer IDF, a tenkovi izraelske vojske su se pomerili bliže položajima UN - navedeno je u saopštenju.

Iako je ovaj napad izazvao gnev međunarodne zajednice, Izrael je samo dva dana kasnije tenkovima upao na položaje mirovnjaka UN.

Dva izraelska tenka su "uništila" glavnu kapiju položaja Privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) na jugu zemlje.

Izraelske trupe su tada „nasilno upale na njihov položaj".

U saopštenju UNIFIL-a se navodi da se incident dogodio rano ujutru na položaju UN. Otprilike u 04:30 po lokalnom vremenu, dok su mirovnjaci bili u skloništima, dva izraelska tenka su „razrušila glavnu kapiju položaja i nasilno ušla“ u objekat. Izraelske trupe su tada „više puta tražile da baza ugasi svetla“.

U saopštenju se navodi da su tenkovi otišli ​​oko 45 minuta kasnije.

Otprilike u 06:40 po lokalnom vremenu, mirovne snage na istoj poziciji prijavile su ispaljivanje nekoliko metaka, nakon čega se u tom području video dim.

Petnaest mirovnjaka je pretrpelo posledice, uključujući iritaciju kože i gastrointestinalne reakcije, nakon što je dim ušao u bazu - navodi se u saopštenju.

Srpski vojnici nisu ranjeni u Libanu

Ambasador Srbije u Libanu Milan Trojanović je nakon prvog napada na položaje mirovnjaka UN izjavio da niko iz jedinica Vojske Srbije, koje su deo mirovne operacije Ujedinjenih nacija u Libanu, nije povređen.

Vojnici iz Srbije nisu se nalazili na položajima koji su bili pogođeni, kada su dvojica pripadnika mirovne misije ranjeni, poručio je ambasador Trojanović.

U najnovijem saopštenju srpskog Ministarstva odbrane navodi se da su pripadnici kontingenta Vojske Srbije na Bliskom istoku dobro i do sada nisu bili direktno ugroženi.

Na snazi su mere koje se odnose na ograničenje kretanja pripadnika misija, boravak u skloništima, obaveznu upotrebu balističke zaštitne opreme i druga postupanja u skladu sa operativnim procedurama.

-S ciljem svakodnevnog praćenja situacije i planiranja aktivnosti za naredni period, Generalštab Vojske Srbije je u stalnom kontaktu sa starijim nacionalnim predstavnikom Vojske Srbije u Republici Liban i generalštabovima oružanih snaga Kraljevine Španije i Republike Italije, kao vodećim nacijama u sektorima u kojima su angažovani naši pripadnici - navodi se u saopštenju.

Netanjahu traži da UN povuku mirovnjake

Benjamin Netanjahu

EPA-EFE/ABIR SULTAN EPA POOL

 

 

Kao odgovor na hitne apele mnogih zemalja da naredi obustavljanje napada na mirovnjake, izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je UN da evakuišu pripadnike svoje mirovne misije UNIFIL iz zone borbi u Libanu.

Netanjahu je rekao da je izraelska armija više puta tražila od UN da evakuišu svoje pripadnike i dodao da ih je njihovo prisustvo u toj oblasti učinilo taocima Hezbolaha.

EU je osudila izraelske napade na mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu i odbacila navode da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš odgovoran za opstrukciju izraelske vojske.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u Luksemburgu pred sastanak ministara spoljnih poslova Unije, da su potpuno neprihvatljivi napadi na trupe UN jer je njihovo angažovanje veoma važno.

Blic

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading