VOJSKA ZAPUCALA KOD GRANICE! Stigao potez osvete Kim Džong Unu, situacija je napeta!
EPA

Nakon što je obećala da će prekinuti drumski i železnički saobraćaj sa Južnom Korejom, koji je nekada bio simboli međukorejske saradnje, Severna Koreja je uništila delove svojih saobraćajnica koji su je povezivali sa Južnom Korejom, saopšteno je danas iz Združenog generaštaba južnokorejske vojske (JCS), prenosi Rojters.

Prošle nedelje, severnokorejska vojska je najavila plan da "potpuno odvoji" teritoriju Severne Koreje od Južne Koreje, navodeći da je obavestila američku vojsku o tom potezu kako bi "sprečila bilo kakvo pogrešno tumačenje i slučajne sukobe".

Dve Koreje su povezane putevima i železnicama duž Gjeongui linije, koja povezuje južnokorejski pogranični grad Paju sa severnokorejskim Kaesongom i Donghai linije duž istočne obale, prenela je agencija Jonhap.

Ovaj potez je preduzet u trenutku kada Severna Koreja pojačava međukorejske tenzije nakon što je njen vođa Kim Džong-un krajem prošle godine definisao dve Koreje kao "dve neprijateljske države," preduzimajući korake za rušenje međukorejskih kopnenih ruta.

Severna Koreja je od tada uklonila ulične svetiljke i postavila mine duž svoje strane Gjeongui i Donghi linija i rasporedila vojnike za izgradnju protivtenkovskih barijera i jačanje ograde od bodljikave žice na svojoj strani Demilitarizovane zone koja deli dve zemlje.

Tenzije su dodatno porasle nakon što je Severna Koreja saopštila da je ovog meseca južnokorejska vojska tri puta slala dronove iznad Pjongjanga.

Kim Jo-Džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera upozorila je na "užasnu katastrofu" ako južnokorejske bespilotne letelice ponovo budu detektovane iznad Pjongjanga.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading