PANDEMIJA STRAHA U KIJEVU: Ključni igrač ulazi u rat, šalju 10.000 vojnika
Foto: Shutterstock/Shutterstock


Eksperti i izvori bliski ukrajinskim snagama izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti da bi Severna Koreja mogla aktivno učestvovati u sukobu na strani Rusije. Prema njihovim procenama, isporuke municije Severne Koreje čine čak 70% ukupnih spoljnih isporuka municije za Rusiju, što bi moglo dramatično promeniti tok sukoba na štetu Ukrajine.

Ukrajinski vojni izvori naglašavaju da bi prisustvo severnokorejskih vojnika na ratištu, naročito oko 10.000 obučenih boraca, moglo značajno ojačati određene segmente ruskog fronta.


Ukoliko bi Severna Koreja zaista pružila vojnu podršku Rusiji, postoji realna mogućnost da bi ruske snage mogle probiti ukrajinsku liniju fronta, otvarajući vrata za dalju ofanzivu. Ovo bi značajno promenilo balans snaga na bojnom polju i dodatno povećalo pritisak na ukrajinsku vojsku, koja se već suočava sa ozbiljnim izazovima na terenu.

Ukrajina se trenutno suočava s nizom izazova, uključujući krizu unutar svojih Oružanih snaga, nedostatak resursa i logističke podrške. Pored toga, ukrajinske snage se bore s iscrpljenošću trupa nakon dugotrajnih borbi, dok je njihova logistika pod sve većim pritiskom. Dodatak severnokorejskih snaga ruskoj vojnoj mašineriji mogao bi značiti ozbiljan preokret u dinamici sukoba.


Ove informacije dodatno povećavaju napetost i neizvesnost kako u Kijevu, tako i među zapadnim saveznicima Ukrajine. Postoji zabrinutost da bi potencijalna vojna podrška Severne Koreje mogla značajno povećati pritisak na ukrajinsku vojsku, koja se već suočava sa ozbiljnim izazovima na terenu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading