poljoprivredni turizam
Foto: Printscreen/Facebook/Video/HRT Vijesti

Naime, sve se više razvija turizam berbe mandarina. U sezoni ovog voća gosti dolaze kako bi osim u prirodi uživali i u ovim agrumima. Tako je došlo do nečeg o čemu tamošnji poljoprivrednici pre dvadesetak godina nisu mogli ni sanjali.

“Znači oni sami beru, sebi nose, degustiraju… Uglavnom svi su zadovoljni. A ispada i da su dodatna radna snaga”, rekao je Mataga za HRT, koji navodi kako se danas se od turista ne mogu obraniti. Dodaju kao već mesec dana vodenim rukavcima plove lađe s gostima iz celoga sveta.

“Oduševljena sam. Sve mi se sviđa – vreme, hrana, priroda. Nadmašilo je sva moja očekivanja“, poručila je tim povodom Irena iz Poljske.

Sezona mandarina, inače, donosi sa sobom sočne plodove koji osvežavaju hladne mesece svojim bogatim okusom i mirisom. Ove male citrusne voćke, uz to što su izuzetno ukusne, predstavljaju izvor zdravlja i vitalnosti zahvaljujući svojim brojnim nutritivnim svojstvima

Riznica vitamina i minerala

Mandarine su prava riznica vitamina i minerala, a istovremeno su niskokalorične. Jedna prosečna mandarina teška oko 88 grama sadrži samo 47 kalorija, što je čini idealnom užinom. Sastoji se od 12 grama ugljikohidrata, od čega je devet grama prirodnih šećera, dva grama vlaklna, te vrlo malih količina proteina i masti.

Ono po čemu su mandarine izuzetne jeste njihov udio vitamina C, koji čini čak 26% dnevnih potreba po voćki. Osim toga, mandarine osiguravaju magnezijum, kalijum, bakar i gvožđe, ključne za održavanje zdravlja. Konzumacija mandarina donosi brojne pozitivne učinke na zdravlje, poput jačanja imuniteta, zdravlja kože, podrške srcu, poboljšanja probave, održavanja holesterola….

Iako ne postoje stroga pravila, nutricionisti preporučuju konzumaciju dve do tri mandarine dnevno kao deo uravnotežene prehrane. Na taj način osiguravate dovoljan unos vitamina C i drugih važnih nutrijenata, bez preterivanja u unosu šećera, prenosi Dnevno.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1836884/37042/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading