Vladimir Putin
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

Sirijske vladine snage, zajedno sa ruskim trupama, pripremaju novu ofanzivu na Idlib i snage Slobodne sirijske vojske, koju podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Tokom poslednjih dana, Ratno vazduhoplovstvo Sirije, uz podršku ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga iz baze Hmejmim u Latakiji, vrši masovne vazdušne udare na položaje Slobodne sirijske vojske u okolini grada Idliba.

Podsetimo, opozicione snage su preuzele kontrolu nad Idlibom od boraca Islamske države, od kojih je značajan deo kasnije prešao u redove Slobodne sirijske vojske.

Žestoke borbe iz 2015. godine dovele su do raspada terorističkih grupa u Idlibskoj provinciji, čime je otvoren put Slobodnoj sirijskoj vojsci da primi mnoge borce iz tih formacija. Trenutno, teritorija pod kontrolom opozicije prostire se na više od 55 kvadratnih kilometara, što je čini jedinom regijom i provincijom koja nije pod kontrolom sirijske vojske pod komandom Bašara el-Asada.

U međuvremenu, na severu Turska vrši pokrete trupa, što se već neko vreme tumači kao priprema za paralelnu vojnu operaciju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading