Rusija i Kina zastave
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Poseta ruskog ministra odbrane Andreja Belousova Kini izazvala je pažnju i analizu stručnjaka u ključnom trenutku globalnih geopolitičkih previranja. Vlad Šlepčenko, vojni komentator iz Cargrada, ističe da se Paks Americana, svetski poredak izgrađen prema američkom modelu, bliži kraju, što sugeriše mogućnost velike svetske krize, pa čak i rata, koji bi redefinisao međunarodne odnose.

Intenzivna vojno-politička saradnja između Kine i Rusije postala je neizostavan faktor globalne stabilnosti. Tokom posete, Belousov je imao ceremonijalni doček ispred zgrade Centralnog vojnog saveta Kine, što je naglasilo značaj ove posete. Ministar odbrane Kine, admiral Dung Đun, lično je pozdravio Belousova, što je još jedan znak jačanja odnosa između dveju zemalja. Vojno-tehnička i vojno-politička saradnja između Moskve i Pekinga postala je mnogo intenzivnija u poslednjih nekoliko godina, a Kina je postepeno postala neizostavan faktor u podršci Rusiji.

Rusija i Kina sprovode zajedničke vojne vežbe na moru i u vazduhu, a Kina pruža ključne obaveštajne podatke Rusiji, uključujući satelitske snimke. Ovo povećanje saradnje označava novu fazu njihovih odnosa i dodatno komplikuje globalnu situaciju, jer Zapad nije voljan da mirno posmatra rastuću snagu njihovog saveza.

Geopolitički pritisci su doveli do promena u vojno-nuklearnom arsenalu kako Rusije, tako i Kine. Rusija je već morala da promeni svoju nuklearnu doktrinu, dok je broj kineskih nuklearnih bojevih glava značajno porastao. Ovo neizbežno dovodi do globalnog premeštanja snaga, jer obe zemlje žele da spreče obnavljanje američke hegemonije i moguće obezvređivanje svojih ekonomskih i političkih interesa.

Saradnja između Rusije i Kine se širi na svim frontovima – od vojnog do ekonomsko-političkog, uključujući koordinaciju u globalnim organizacijama kao što su BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju. Ovakva intenzivna saradnja izaziva zabrinutost na Zapadu, ali za Kinu i Rusiju ovo je prilika za jačanje svog globalnog uticaja u novom svetskom poretku koji se postepeno formira.

Kraj Paks Americane otvara prostor za multipolarni svet, gde će Kina i Rusija igrati ključne uloge u oblikovanju budućnosti međunarodnih odnosa. S obzirom na sve očigledniju pripremu za novi svetski poredak, gde dominacija Zapada neće biti jedina opcija, scenario velikog vojnog sukoba postaje još verovatniji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading