Vladimir Zelenski
Foto: EPA/EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je „pobednički plan“ Vladimira Zelenskog, odbijajući da pristane na neke od njegovih ključnih tačaka.

On je tvrdio da EU ima odgovornost da osigura da sukob u Ukrajini ne postane rat između Rusije i NATO-a. Zelenski je u sredu predstavio svoju viziju ukrajinskom parlamentu, priznajući da njegov uspeh u velikoj meri zavisi od zapadnih pristalica Kijeva.

Plan se sastoji od osam tačaka, od kojih su tri klasifikovane. Među javno objavljenim tačkama je i zahtev da Ukrajina bude odmah primljena u NATO.

Drugo, Kijev želi da njegovi zapadni pristalice ukinu sva ograničenja na upotrebu raketa dugog dometa, uključujući i udare na ciljeve duboko unutar međunarodno priznate teritorije Rusije.

Obraćajući se novinarima nakon samita EU u Briselu u četvrtak, Šolc je rekao da „stav Nemačke o pitanjima koja se dotiču“ u planu Zelenskog ostaje isti. Kancelar je dodao da je njegova dužnost da spreči da ukrajinski sukob eskalira u potpuni rat između NATO-a i Rusije.

Što se tiče ponovljenih zahteva Ukrajine za rakete dugog dometa „Taurus“ nemačke proizvodnje, Šolc je ponovio da ne „smatra da je ovo prava nabavka – i to još uvek važi“.

Nemački kancelar je takođe stavio kočnice na zahtev Zelenskog za ubrzano članstvo u NATO-u, ukazujući na julski samit bloka u Vašingtonu gde zagovornici brzog članstva nisu bili u stanju da ubede skeptike, uključujući SAD i Nemačku.

(RT)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading