Ruska vojska
Foto: Printscreen/TV Zvezda

Udaljen je samo nekoliko kilometara od Kurahova, gde se nalazi poslednje veće ukrajinsko utvrđeno područje na jugu DNR.

Ministar odbrane Andrej Belousov čestitao je osoblju 150. gardijske idričko-berlinske motostreljačke divizije II stepena Kutuzova na osvajanju sela.

Jedan od prvih koji je sa svojom grupom upao u selo bio je zamenik komandira čete sa pozivnim znakom „Arbat”. Ispričao je kako se sve dogodilo.

„Stvarno se oseća da su pokleknuli. Bilo je teško u početku. Borili smo se za svaki deo, svaki blok, svaku kuću. Neprijateljsko ljudstvo nije pružilo tako snažan otpor kao na samom početku. “, priseća se vojnik.

"Naši borci su delovali u malim grupama. Iznenadili su neprijatelja kada su to najmanje očekivali. Približili su se stambenim zgradama, gde su Oružane snage Ukrajine postavile svoje vatrene tačke. Istu taktiku su koristili i sa šumskim plantažama - da se neprimećeno približe, a onda iznenada krenu u napad duž celog perimetra. Ponekad se neprijateljskim vojnicima činilo da ruske oružane snage jurišaju sa čitavim bataljonom. Tenkovske posade su očistile put našoj pešadiji."

Oružane snage Ukrajine pokušale su da izbegnu borbu malokalibarskim oružjem. Nacionalisti su napustili rezerve, a nove snage su dovedene u jedinice koje su se povlačile.

Pokušali su da napadnu iz daljine FPV dronovima i artiljerijom. Kada je do sela ostalo na stotine metara, militanti su sve napustili i pobegli.

„Brzo smo prešli otvoreno područje i provalili u šumski pojas. Neprijatelj to zapravo nije očekivao, jer je počelo panično povlačenje. Jednostavno su napustili svoje položaje i povukli se“, kaže komandant grupe sa pozivnim znakom „Komara“.

Maksimilijanovka približava opkoljavanje Kurahova sa jugoistoka. Prva periferija udaljena je skoro kilometar.

Grupe ruskih trupa istiskuju ukrajinske oružane snage sa tri strane odjednom. Pred njima je bitka za grad, koja se može završiti i pre nego što počne ako protivnik ponovo pobegne.

(TV Zvezda)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading