Putin i Tramp
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Govoreći za Vol Strit Žurnal, Tramp je rekao da bi, ako bude izabran na izborima sledećeg meseca, uveo carine Kini ako pokuša da blokira Tajvan.

- Rekao bih: ako uđete na Tajvan, žao mi je što ovo moram da učinim, ali oporezovaću vas sa 150% do 200% - rekao je.

Na predizbornim skupovima, republikanski kandidat tvrdi da američki neprijatelji ne bi delovali protiv interesa SAD-a pod njegovim predsedništvom jer bi se bojali snažnog, čak i nepredvidljivog odgovora.

"Imali smo dobar odnos"

Za WSJ je rekao da ne bi morao da koristi vojnu silu kako bi sprečio blokadu Tajvana, jer ga predsednik Si poštuje i zna da je "prokleto lud".

- Imao sam jako dobar odnos sa njim. Bio je zapravo dobar, ne želim da kažem prijatelj – ne želim da zvučim glupo, ‘bio mi je prijatelj’ – ali odlično smo se slagali. On je vrlo oštar čovek - rekao je Tramp o kineskom predsedniku Siju.

Tvrdi da je pretio Putinu

Bivši predsednik je takođe pozitivno govorio o svom odnosu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekavši: „Odlično smo se slagali.“

Ipak, Tramp – koji je ranije bio kritikovan zbog pohvala na račun ruskog lidera – rekao je da mu je pretio kako ne sme izvršiti invaziju na Ukrajinu.

Ispričao je da je Putinu rekao: „Udariću te tačno u sred tvoje proklete Moskve. Prijatelji smo. Ne želim to da uradim, ali neću imati izbora. On je odgovorio: ‘Nema šanse.’ A ja sam rekao: ‘Ima šanse' - tvrdi Tramp.

Sa svojim obećanjima da će voditi trgovinske ratove i okončati američko učešće u ratu između Rusije i Ukrajine, Tramp je svoju spoljnu politiku označio kao „Amerika na prvom mestu“, premda protivnici tvrde da je izolacionistička, prenosi BBC.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading