Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Okružni sud u Šizuoki zaključio je da su policija i tužioci sarađivali kako bi izmislili i podmetnuli dokaze protiv bivšeg boksera te da su upotrebili nasilje kako bi ga prisilili na priznanje. Takayoši Tsuda, šef policije prefekture Šizuoke, posetio je Hakamadu u njegovom domu kako bi mu se lično izvinio.

Stojeći ispred gospodina Hakamade, Tsuda se duboko naklonio i rekao: "Žao nam je što smo vam uzrokovali neizrecivu bol i teret tokom čak 58 godina. Užasno nam je žao."

Hakamada, koji je u lošem zdravstvenom stanju, odgovorio je: "Šta znači imati autoritet... Kada imate moć, ne bi trebalo da gunđate."

Hideko Hakamada, 91-godišnja sestra koja je bila uz svog brata tokom celog pravnog procesa i sada živi s njim, zahvalila je policijskom šefu što ih je posetio. Rekla je novinarima da nema smisla žaliti mu se nakon svih ovih godina jer Tsuda "nije bio uključen u slučaj i posetio ih je samo po svojoj dužnosti".

Hakamada je osuđen na smrt 1968. godine. Proglašen je krivim za ubistvo supruge, njihovo dvoje dece i svog bivšeg šefa. Izbegao je pogubljenje zbog dugotrajnog postupka žalbi. Proveo je u zatvoru 27 godina kada je odbijena njegova prva žalba. Druga žalba, koju je 2008. podnela njegova sestra, odobrena je 2014. godine i naređeno je ponovno suđenje. Hakamada je postao svetski rekorder jer niko nije tako dugo čekao na izvršenje smrtne kazne kao on. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading