MEDVEDEV OBEĆAO AMERICI: Udar na Moskvu će biti praćen uzvratnim udarom na Vašington
Foto: Alo/Alo! Ilustracija A.V.


Izjava Dmitrija Medvedeva, zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, u kojoj odgovara na pretnje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa o napadu na Moskvu zbog Ukrajine, izazvala je veliku pažnju u političkim i medijskim krugovima. Medvedev je jasno istakao da bi eventualni udar na Moskvu bio praćen uzvratnim udarom na Vašington, naglašavajući oštru retoriku i potencijalne posledice takvih pretnji.

Donald Tramp, bivši predsednik i trenutni kandidat na izborima 2024. godine, izjavio je da je tokom jednog razgovora sa Putinom zapretio udarom na Moskvu ako Rusija nastavi vojnu intervenciju u Ukrajini. Tramp je istakao da nije želeo da to učini, ali da bi bio prinuđen, jer ne bi imao drugog izbora. Ova izjava dolazi u kontekstu sve žešće predizborne kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama, gde Tramp pokušava da povrati politički zamah i osigura povratak u Belu kuću.

Reakcija Rusije na Trampove pretnje, osim Medvedevljevih oštrih reči, uključuje i saopštenje Kremlja, koje je izneo portparol Dmitrij Peskov. On je naglasio da Rusija zadržava odgovornu poziciju i preferira da ne iznosi u javnost detalje razgovora na visokom nivou. Peskov je izrazio žaljenje što lideri nekih zemalja ne dele ovaj stav i ne poštuju „informacionu higijenu“, aludirajući na to da je Tramp izneo osetljive informacije u javnost.

Ova razmena oštrih reči između Medvedeva i Trampa dolazi u trenutku kada se situacija u Ukrajini i dalje razvija, a ruske snage nastavljaju svoje operacije u regionu. Kako se predsednički izbori u SAD bliže, Tramp koristi svaku priliku da pojača svoju retoriku, posebno u vezi sa pitanjima spoljne politike. S druge strane, Rusija, predvođena predsednikom Putinom i zvaničnicima poput Medvedeva, pokazuje jasnu spremnost da odgovori na svaki oblik pretnje i ukazuje na ozbiljnost bilo kakvog napada na rusku teritoriju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading