Amazon
Foto: Alo/Foto: Twitter/printscreen

Kako je otkrio Eduardo Neves, direktor Muzeja arheologije i etnografije na Univerzitetu u Sao Paulu, koji je predvodio istraživački tim, ovo portugalsko naselje se i ranije pojavljivalo na nekim mapama, ali njegova tačna lokacija nije poznata.

„Bio je napušten, šuma je zavladala svuda, a kameni blokovi su uklonjeni... Uspeli smo da identifikujemo ulični raspored ovog grada, što je takođe bilo fascinantno otkriće“, rekao je Neves, prenosi Njuzvik.

Kolonizacija današnjeg Brazila počela je 1500. godine, kada je Portugal uspostavio kolonijalnu upravu i eksploatisao brazilske prirodne resurse kao što su šećer, zlato i kafa. Početkom 19. veka, pod vođstvom prvog brazilskog imperatora Pedra I, Brazil je proglasio svoju nezavisnost, okončavši preko 300 godina kolonijalne vladavine.

Otkriće kolonijalnog grada u Amazoniji otkriveno je kao deo projekta Amazonia Revelada, koji ima za cilj da identifikuje arheološka nalazišta u različitim delovima Amazona, kombinujući najsavremeniju tehnologiju sa tradicionalnim znanjem šumskih naroda.

Studija objavljena prošle godine u časopisu Science izvestila je o otkriću dvadesetak drevnih građevina iz pretkolumbovskog doba, skrivenih pod krošnjama amazonske prašume. Predstavljaju ostatke gradova, utvrđenih sela, nekih odbrambenih i ceremonijalnih objekata i drugih otkrića.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading