Logor Čelebići
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


Američki sud u Bostonu doneo je presudu kojom je Kemal Mrndžić proglašen krivim za zločine počinjene u ratnom logoru Čelebići u centralnoj Bosni tokom devedesetih godina prošlog veka. Mrndžić, bivši šef obezbeđenja ovog logora, živeo je anonimnim životom u predgrađu Bostona više od 25 godina, prikrivajući svoje učešće u progonu etničkih Srba tokom rata u Bosni.

Lažno predstavljanje i skrivanje identiteta

Mrndžić je uspeo da se lažno predstavi kao Srbin i da prikrije svoje pravo ime i prezime tokom boravka u SAD, čak učestvujući na druženjima sa Srbima. Prema navodima iz izvora u kancelariji američkog tužilaštva, Mrndžić je osuđen za lažne tvrdnje na osnovu kojih je dobio status izbeglice i kasnije državljanstvo SAD.


Tokom dvonedeljnog suđenja otkriveni su šokantni detalji o uslovima u logoru Čelebići. Preživeli logoraši svedočili su o užasnim uslovima, mučenjima, zlostavljanjima i ubistvima zatvorenika. Stravične priče o izgladnjivanju, mučenju bejzbol palicama, paljenju jezika zatvorenika, seksualnom zlostavljanju i drugim mučnim radnjama duboko su potresle javnost.

Mrndžić je iskoristio svoje iskustvo kao progonitelj u logoru Čelebići kako bi lažno tvrdio da je bio progonjen od strane srpskih snaga, prijavljujući se kao izbeglica u SAD. Na osnovu ove lažne priče, primljen je u SAD kao izbeglica 1999. godine, a kasnije je dobio i državljanstvo.

Porota je proglasila Mrndžića krivim za lažno predstavljanje i skrivanje identiteta, a očekuje se da će narednih dana biti izrečena zatvorska kazna. Optužbe za korišćenje lažno dobijenog pasoša i potvrde o naturalizaciji predviđaju kaznu do 10 godina zatvora, dok za tri preostale optužbe predviđena je kazna do pet godina zatvora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading