Japan
Foto: EPA/EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN

Agonija bivšeg boksera počela je nasilnom istragom i pogrešnom osudom, zbog čega je bio u zatvoru nekoliko decenija. Pušten je na slobodu odlukom Okružnog suda u Šizuki, koji je utvrdio da su policija i tužioci zajednički izmislili i podmetnuli dokaze protiv njega, kao i da su nasilnim ispitivanjem satima bez prisustva advokata primorali Hakamadu da prizna, prenosi AP. .

Oslobađanje je završeno početkom oktobra kada se tužilaštvo odreklo prava na žalbu, okončavši Hakamadinu pravnu bitku da dokaže svoju nevinost.

Takaioši Tsuda, šef policije prefekture Šizuka, lično je posetio Hakamadu u ponedeljak da se izvini.

- Žao nam je što smo vam naneli neizrecivu duševnu patnju i teret u proteklih 58 godina od trenutka vašeg hapšenja do pravosnažne oslobađajuće presude. Veoma nam je žao - rekao je on dok je stajao ispred Hakamade i duboko se naklonio.

On je obećao „temeljnu i odgovarajuću istragu”.

Hakamada ima poteškoća u komunikaciji zbog decenija, ali ipak uspeva da govori.

- Šta znači imati autoritet... Kad jednom imate moć, ne biste trebali da gunđate“, uspeo je da kaže.

Tamo je bila i Hakamadina sestra (91), koja je vodila pravni proces za skidanje mrlje sa bratovog imena. Ona sada živi sa bratom i zahvalila se šefu policije što ih je posetio.

- Ne vredi se žaliti šefu policije posle svih ovih godina. On nije bio umešan u slučaj i došao je ovde samo po dužnosti. Međutim, prihvatila sam njegovu posetu jer sam želela da se moj brat jasno odvoji od prošlosti osuđenika na smrt - rekla je nakon toga novinarima.

Ivao Hakamada je uhapšen u avgustu 1966. zbog ubistva direktora kompanije za proizvodnju testenina i tri člana njegove porodice u Hamamatsuu, u centralnom Japanu. Prvobitno je osuđen na smrt presudom okružnog suda 1968. godine, ali nije pogubljen zbog dugotrajnih žalbi i ponovnih suđenja u Japanu.

Trebalo je skoro tri decenije da Vrhovni sud odbije njegovu prvu žalbu da mu odobri ponovno suđenje. Njegova druga žalba, koju je sestra uložila 2008. godine, uvažena je 2014. Sud je konačno naložio njegovo puštanje iz samice, gde je čekao izvršenje smrtne kazne, ali kaznu nije ukinuo do ponovljenog suđenja.

Ponovljena suđenja osuđenicima na smrt su retka u Japanu, a Hakamada je tek peta u posleratnoj istoriji Japana.

Njegov slučaj i oslobađajuća presuda izazvali su pozive za veću transparentnost u istrazi, zakonske izmene koje imaju za cilj uklanjanje prepreka za ponovno suđenje i debatu o smrtnoj kazni u Japanu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading