ZNALI SU DA NEĆE BITI DOBRO, ALI BAŠ OVAKVU NEVOLJU NIKO NIJE OČEKIVAO Nemačka "tone"!
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Međunarodni monetarni fond (MMF) ne vidi poboljšanje u oslabljenoj nemačkoj ekonomiji.

Nemačka ekonomska proizvodnja će u narednoj godini porasti za samo 0,8 odsto, pola procenta manje nego što je bilo predviđeno u julu, pokazuju podaci najnovije prognoze MMF-a, piše Dojče vele.

Ove godine nema ekonomskog rasta u Nemačkoj

Za tekuću godinu MMF predviđa najslabiji rast Nemačkoj među vodećim industrijskim zemljama (G7). MMF sada očekuje rast od nula procenata, što je za 0,2 procenta manje od njegove julske prognoze. Nemačka bi, prema prognozi, sledeće godine trebalo da bude na dnu zajedno sa Italijom.

- Nemačka će biti opterećena konsolidacijom budžeta i naglim padom cena nekretnina - kaže se u prognozi MMF-a, koji već dugo kritikuje strukturne probleme kao što je nedostatak kvalifikovanih radnika u Nemačkoj. U svemu se ogleda i uzdržanost potrošača.

Savezna vlada očekuje privredni rast

Nemačka vlada čak očekuje i recesiju ove godine, ali je optimističnija od MMF-a po pitanju ekonomskog rasta u narednoj godini. Prema poslednjim informacijama, oni u 2025. očekujuju rast od 1,1 odsto. Slična je i prognoza koju je krajem septembra objavio OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj ), koji očekuje privredni rast od 1,0 odsto.

Izgledi MMF-a za globalnu ekonomiju su nešto bolji – iako ne ružičasti. I ove i naredne godine očekuje se rast od 3,2 odsto. MMF globalnu prognozu naziva „stabilnom, ali ne prevelikom“ i upozorava na neizvesnosti i rizike.

Problemi u evrozoni

Indija, Kina i SAD nastavljaju da podstiču rast globalne ekonomije.

Izgledi za Sjedinjene Države neposredno pre predsedničkih izbora su bolji nego što se ranije očekivalo.

Evrozona je, pak, lošije ocenjena, za šta je pre svega, ali ne samo, odgovorna Nemačka.

Za Francusku, drugu po veličini evropsku ekonomiju, MMF je snizio prognozu za sledeću godinu za 0,2 odsto na 1,1 odsto. Prema ekspertima, Italija, kao i Nemačka, pati od „trajne slabosti industrije“.

Inflacija

Najveći problem globalne ekonomije u poslednje vreme je visoka inflacija.

- Čini se da je globalna bitka protiv inflacije u velikoj meri dobijena“, rekao je glavni ekonomista MMF-a Pjer Olivije Gurinčas.

Vrhunac je dostignut u trećem kvartalu 2022. sa 9,4 odsto.

Krajem sledeće godine trebalo bi da bude 3,5 odsto. Prema njegovim rečima, inflacija je nešto ispod proseka u 20 godina pre pandemije korone. To, kaže, otvara prostor za snižavanje kamata.

MMF je kao rizik naveo geopolitičke sukobe poput onih u Ukrajini i na Bliskom istoku. Prema MMF-u, neizvesnost je i dalje velika. „Sada je vreme da se stabilizuje dinamika duga i obnove finansijske zalihe“, rekao je Gurinčas za nemački medij.

Direktne strane investicije u Nemačkoj su značajno smanjene

Strane direktne investicije u Nemačkoj su značajno smanjene, upozorila je centralna banka, ukazujući da najveća evropska privreda u konkurenciji zaostaje za Francuskom i Španijom.

Nemačka u konkurenciji za investicije zaostaje za drugim industrijskim zemljama Evropske unije poput Francuske ili Španije, zaključak je stručnog članka iz mesečnog izveštaja nemačke centralne banke, objavljenog u utorak.

- Od kraja 2021. ostatak evrozone nije uložio gotovo ništa u kapital u Nemačkoj - napisali su autori stručnog članka.

Investicije iz drugih zemalja su i dalje pozitivne, ali „značajno smanjene u odnosu na period od kraja 2019. do kraja 2021. godine”.

Autori članka dodaju da razloge pada direktnih investicija u Nemačkoj „još nije moguće pouzdano utvrditi”, ali bi jedan od faktora mogle da budu visoke cene energenata, kako spekulišu.

Dok su strane kompanije 2020. i 2021. godine uložile ukupno nešto više od 100 milijardi evra u akcijski kapital u Nemačkoj, do sredine ove godine stiglo je samo 62 milijarde evra stranih direktnih investicija.

- Moguće je (...) utvrditi statistički značajnu strukturnu promenu u 2022. godini, koja je dovela do primetnog smanjenja iznosa stranih direktnih investicija u Nemačkoj - napisali su autori.

Direktni investitori iz Sjedinjenih Država i Holandije igrali su veliku ulogu „i pre i posle ove značajne strukturne promene“, dodaju oni.

Priliv investicija iz Velike Britanije u Nemačku je primetno smanjen u poslednje dve i po godine, verovatno zbog izlaska iz Evropske unije u januaru 2020. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading