vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Izraelska vojska suočava se sa posledicama rata u Gazi, a hiljade vojnika pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i drugih mentalnih bolesti izazvanih traumama tokom sukoba. Međutim, tačan broj samoubistava među vojnicima nije zvanično objavljen, što budi zabrinutost u javnosti.

Rat u Gazi, koji je započeo nakon napada Hamasa i trajao više od godinu dana, predstavlja najduži rat u istoriji Izraela. Ova izjava iznosi duboku zabrinutost izraelskih vojnika koji su bili angažovani u ovom sukobu, kao i strah od mogućeg proširenja sukoba na Liban.

Izraelski vojnici koji su se borili u Gazi svedoče o užasima koje spoljni svet teško može da razume. Njihova iskustva, kao i psihički teret koji nosi rat, predstavljaju značajan izazov za izraelsko društvo.

Eliran Mizrahi, izraelski vojnik koji je izvršio samoubistvo nakon boravka u Gazi, predstavlja jedan od tragičnih primera posledica ratnih trauma. Njegovo iskustvo, kao i borba sa posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), baca svetlo na izazove sa kojima se suočavaju vojnici nakon ratnih sukoba.

Gaj Zaken, prijatelj Elirana Mizrahija, pruža uvid u užasne scene koje su izraelski vojnici doživeli u Gazi. Njihova svedočenja o psihičkoj traumi koju su pretrpeli, kao i teškoćama sa kojima se sada suočavaju, naglašavaju duboku ljudsku patnju koja proizilazi iz ratnih sukoba.

Grupa za pomoć i UN ističu katastrofalne posledice rata na mentalno zdravlje civila u Gazi, naglašavajući dugotrajne efekte 17-godišnje blokade i višestrukih ratova sa Izraelom na lokalno stanovništvo. Ove posledice ukazuju na potrebu za dugoročnim pristupom rešavanju trauma izazvanih ratom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading