Superćelijska oluja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Trami, lokalno poznata i kao Kristine, izlila je obilnu kišu na glavno ostrvo Luzon i prouzrokovala je ogromne poplave i klizišta. 

S maksimalnim brzinama vetra od 95 km/h, oluja se kreće prema zapadu, preko planinske severne regije Kordiljera prema Južnom kineskom moru, objavila je državna meteorološka agencija.

Državna meterološka agencija, takođe je upozorila na obilne i intenzivne padavine, poplave, klizišta i olujne udare za neke severne pokrajine.

Zatvorene škole i firme

Većina smrtnih slučajeva u oluji posledica je utapanja i klizišta u središnjoj regiji Bikol, uključujući grad Nagu gde je jutros prijavljeno 14 mrtvih.

Vlada je naredila zatvaranje firmi i i škola na putu oluje u iščekivanju jakih kiša i poplava.

 

Više od 163.000 ljudi se sklonilo u evakuacione centre, saopšteno je iz kancelarije za zaštitu civila, od kojih je većina bila u Bikolu, dok su stanovnici napuštali svoje domove nakon što je poplavna voda dosegla krovove. Regulatorno telo za civilno vazduhoplovsto saopštilo je u četvrtak da je desetak letova delom zemlje otkazano zbog oluje.

Centralna banka je drugi dan zaredom otkazala trgovanje devizama i monetarne operacije.

Na Filipinima se obično beleži prosečno 20 tropskih oluja godišnje, koje često praćene obilnim kišama, jakim vetrovima i smrtonosnim klizištima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading