Vladimir Putin
Foto: Printscreen/Printskrin


Na nedavnom samitu BRIKS-a, predsednik Rusije, Vladimir Putin, ušao je u oštru raspravu sa novinarom "BBC-a", Stivom Rozenbergom, povodom navodnog slanja vojnika Severne Koreje ka ukrajinskom frontu. Rasprava je označila samit i izazvala pažnju javnosti.

Sjedinjene Američke Države su objavile izveštaj o slanju vojnika Severne Koreje u Rusiju, na šta je Moskva reagovala ne negirajući, ali ni ne potvrđujući ove navode. Predsednik Putin je istakao ozbiljnost situacije, ističući da "fotografije nešto govore" i ostavljajući otvorenu mogućnost za razmatranje mirovnog sporazuma.

Potom je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, predao mikrofon novinaru "BBC-a", Stivu Rozenbergu kog je predstavio kao "retkog gosta".

"Pročitao sam deklaraciju BRIKS-a, ona govori o globalnoj stabilnosti, regionalnoj stabilnosti i bezbednosti i pravednom svetu. To je moto i ovog samita. Ali kako se ovo poklapa sa vašim akcijama u protekle dve i po godine? Gde su tu pravda, stabilnost i bezbednost? Uključujući i bezbednost Rusije. Pre početka 'specijalne vojne operacije', ruske teritorije nisu napadane dronovima, ruski gradovi nisu bili bombardovani, niti su strane snage okupirale rusku teritoriju", upitao je ruskog predsednika novinar "BBC-a".

Tu je izbio manji verbalni sukob Putina i Rozenberga. Kao glavni argument naveo je da je "NATO obećao da se neće dalje širiti na istok Evrope."

"U bezbednosnom smislu, da sad ja vas pitam, da li je fer to što smo se godinama žalili našim zapadnim partnerima da ne šire NATO na istok? Da li je fer što su nam lagali u lice obećavajući da neće biti takvog proširenja? Da li je pošteno što su se uvukli u naše dvorište i počeli da grade vojne baze? Da li je fer izvršiti državni udar u Ukrajini 2014. godine, ignorišući sve principe međunarodnog prava i povelju Ujedinjenih Nacija? Oni su finansirali državni udar u Ukrajini, gurajući situaciju u opasnu fazu. Da li je to fer u okvirima globalne bezbednosti? Poenta je da nema pravde. Mi hoćemo to da promenimo. I promenićemo", odgovorio je Putin.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading