PUTIN ODBIO PREGOVORE! Rusija neće praviti ustupke Ukrajini!
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, nedavno je dao izjavu koja jasno pokazuje čvrst stav Moskve u vezi sa rešavanjem sukoba u Ukrajini. Putin ističe da Rusija neće praviti ustupke po pitanju teritorijalne kontrole nad Donjeckom, Luganskom Narodnom Republikom, Hersonskom i Zaporoškom oblašću. On naglašava da će Rusija prihvatiti jedino "razumne kompromise" koji uvažavaju trenutnu situaciju na terenu, što znači da bi takvi kompromisi trebalo da budu u korist Rusije.

Putinova izjava ističe i važnost statusa Ukrajine kao neutralne i bezbednosno nezavisne države, što uključuje odricanje od pristupanja NATO savezu i zadržavanje vanblokovskog statusa bez prisustva nuklearnog oružja na ukrajinskom tlu.

Turska kao posrednik u pregovorima

Turska ima ključnu ulogu u ovom procesu kao posrednik i prenosioć inicijativa. Predsednik Turske, Erdogan, je poslao svog pomoćnika da razgovara sa Putinom i iznese predlog za nastavak dijaloga. Iako je Putin izrazio spremnost za pregovore, ukrajinski predsednik Zelenski je kategorički odbacio mogućnost pregovora s Rusijom.


Moskva se oslanja na svoju vojnu industriju koja omogućava nastavak vojnih operacija, uz korišćenje hipersoničnog naoružanja poput Avangarda i Cirkona, za koje Zapad nema odgovarajuću odbranu. Ova činjenica predstavlja značajan faktor u odnosima između Rusije i Zapada.

Najava "razumnih kompromisa" od strane Putina predstavlja mogućnost za dijalog, ali i nagoveštava da će bilo kakvi pregovori u budućnosti morati da uzmu u obzir realnosti na terenu i postignute rezultate ruske vojske. Ostaje da se vidi da li će ukrajinska strana biti spremna na kompromis, s obzirom na insistiranje Zapada na vojnom rešenju i dalje snabdevanje Ukrajine oružjem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading