Rat u Ukrajini
Foto: Printscreen/TV Zvezda


Američki časopis U.S. News and World Report je objavio rezultate globalnog istraživanja koje je iznenadilo Zapad - ruska vojska je proglašena najmoćnijom na svetu. Ovo nije prvi put da se ruska vojska našla na vrhu ovog prestižnog rangiranja, jer je isti uspeh postigla i prethodne godine.

Pored Rusije, na listi se našle i vojske drugih velikih svetskih sila, među kojima su Sjedinjene Američke Države, koje su zauzele drugo mesto, i izraelske armije, rangirane kao treće. Zanimljivo je da se među deset najjačih armija sveta našle i vojske Kine, Južne Koreje, Irana, Ujedinjenog Kraljevstva, Turske, Nemačke, dok je ukrajinska vojska zauzela osmo mesto, što ukazuje na regionalni značaj vojne moći u vreme kada se vodi specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Rusija već duže vreme pokazuje svoje strateške vojne kapacitete kroz razne aspekte vojnog napredovanja, uključujući razvoj hipersoničnog oružja kao što su Avangard, Kinžal i Cirkon. Ovaj tehnološki napredak i vojna moć jasno se reflektuju na rangiranju, gde se ruska vojska ističe ne samo po pitanju oružja i obuke već i u pogledu vojnih strategija i taktike koje koristi.

Globalni uticaj Rusije

Rusija je prema podacima iz 2023. godine zauzela treće mesto u ukupnoj moći, što uključuje ekonomsku i političku moć, uticaj u međunarodnim organizacijama, ali i sposobnost izvoza. Ovo priznanje dodatno potvrđuje da ruska vojska nije samo tehnološki napredna već je i u velikoj meri uticajna na globalnom nivou, doprinoseći geopolitičkoj ravnoteži i očuvanju interesa Rusije i njenih saveznika.

S obzirom na činjenicu da je Rusija deo BRIKS-a i globalno podržana od strane Globalnog Juga, njen rast vojne moći ima dodatnu težinu u međunarodnim odnosima. Uticaj koji Rusija ostvaruje kroz vojne i političke manevre izaziva pažnju i među NATO zemljama, postavljajući pitanje o dugoročnim geostrateškim implikacijama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading