Vladimir Putin
Foto: Alo/Alo Iustracija

Ulaskom ukrajinskih snaga u Kursku oblast, na teritoriju Rusije, otvoreno je novo poglavlje u rusko-ukrajisnkom sukobu. Očigledno je da je ovaj napad dao povod za invervenciju severnokorejskih vojnih snaga u skladu sa potpisanim sporazumom. 

Situacija postaje sve ozbiljnija a intervencija vojske Severne Koreje izgleda kao opravdani akt, uzimajući u obzir sporazumo strateškom partnerstvu sa Rusijom, koji uključuje odredbe o uzajamnoj vojnoj pomoći. 

Severna Koreja

(HOGP)

 

Situacija u Kurskoj oblasti

Ukrajinske snage ušle su u Kursku oblast, što je izazvalo odgovor ruske vojske, koja se trenutno bori protiv ukrajinskih jedinica.

Prema informacijama, napad 155. brigade rezultirao je okruženjem jednog ukrajinskog puka, što obuhvata između 1,500 i 2,000 vojnika.

Trenutno, ruska artiljerija, dronovi i avioni pružaju podršku sa ciljem neutralizacije ukrajinskih trupa, dok mogućnosti za njihovo povlačenje ili predaju ostaju izuzetno male.

U jeku ovih sukoba, pokrenulo se i pitanje ulaska Severne Koreje u sukob, s obzirom na sporazum potpisan sa Rusijom, o čemu je govorio i predsednik Vladimir Putin. 

Putinov odgovor novinaru

Na samitu BRICS-a u Kazanju, američki novinar je postavio pitanje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u vezi sa prisustvom severnokorejskih vojnika u Rusiji, pozivajući se na satelitske snimke koji su navodno pokazali njihove aktivnosti na terenu.

Pitanje je bilo direktno: “Šta oni rade ovde? I zar ovo nije ozbiljna eskalacija sukoba?”

Putin je napomenuo da je Državna duma, ruski parlament, upravo ratifikovala "sveobuhvatno strateško partnerstvo" sa Severnom Korejom, koje je Putin potpisao tokom posete Pjongjangu ranije ove godine.

Samit BRIKS-a 2024

Foto:AP

 

"Postoji član 4", rekao je Putin.

"Nikada nismo sumnjali da rukovodstvo Severne Koreje ozbiljno shvata naše sporazume. Ali ono što radimo u okviru ovog članka je naša stvar", rekao je ruski lider.

Odnosi Rusije sa Severnom Korejom sve su bliskiji, posebno posle Putinove posete Pjongjangu u junu. Tokom ovog putovanja, dve zemlje su potpisale odbrambeni pakt, koji je označio najjači vojni sporazum između njih od Hladnog rata.

Ovaj pakt uključuje klauzulu koja liči na član V NATO-a, koja zahteva međusobnu pomoć u slučaju agresije na bilo koju naciju.

Sporazum iz juna – strateško partnerstvo Rusije i Severne Koreje

Podsetimo,19. juna ove godine, Vladimir Putin i Kim Džong Un potpisali su u Pjongjangu “Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu”, koji formalizuje vojnu, ekonomsku i bezbednosnu saradnju dve zemlje.

Ključna odredba ovog sporazuma je klauzula o uzajamnoj odbrani, koja jasno definiše pravo na vojnu pomoć u slučaju oružanog napada na jednu od potpisnica.

Član 4 ovog sporazuma glasi:

"Ako se jedna od strana nađe u ratnom stanju zbog oružanog napada jedne ili više država, druga će joj odmah pružiti vojnu pomoć svim sredstvima koja su joj na raspolaganju." 

Na osnovu ove klauzule, Severna Koreja ima mogućnost da vojno interveniše u rusku korist, ukoliko situacija to zahteva.

Raniji sastanci Putina i Kima

Putin i Kim prvi put su se sreli 2019. godine u Vladivostoku, gde su razgovarali o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, ekonomskim odnosima i bezbednosnoj saradnji.

Tokom godina, njihov odnos je dodatno ojačan kada su se 2023. i 2024. fokusirali na dublju vojnu i tehnološku saradnju.

Razmatrani su dogovori o vojnoj tehnologiji i razmeni, gde je Severna Koreja pokazala interes za napredne ruske sisteme, a Rusija tražila podršku u vidu municije i ljudstva.

Vladimir Putin u Severnoj Koreji

Foto:AP

 

Situacija u Kurskoj oblasti i eskalacija u Ukrajini otvorili su vrata za moguće uključivanje Severne Koreje u rat. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading