Kina
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen


Danas se dogodio napad nožem u blizini jedne osnovne škole u severozapadnoj pekinškoj četvrti Haidijan, koji je rezultirao povređivanjem pet osoba, od kojih su troje dece. Kineska policija saopštila je da niko od povređenih nije u životnoj opasnosti, ali je osumnjičeni 50-godišnji muškarac uhapšen na licu mesta i pod istragom.

 

 


Ovaj napad se dešava u kontekstu serije napada nožem koji su se dogodili u Kini ove godine. Prethodni incidenti, poput napada na školsku decu i druge građane, ukazuju na ozbiljan problem nasilja koje se sprovodi noževima u javnim mestima. Prošlog meseca, desetogodišnji japanski učenik ubijen je nakon napada nožem u blizini svoje škole u južnom gradu Šenžen, dok je u drugom napadu u junu na školskoj autobuskoj stanici u Sudžou ranjena jedna žena i njeno dete, a ubijena je Kineskinja koja je pokušala da interveniše. Ovo su samo neki od primera koji ukazuju na ozbiljan problem nasilja noževima u kineskom društvu.

Strogi propisi o oružju u Kini

Kina ima stroge propise o ograničenju posedovanja oružja privatnim licima, što dovodi do toga da su noževi i ručno pravljeni eksplozivi postali neke od najčešćih vrsta oružja koja se koriste u ovakvim napadima. Ova situacija postavlja pitanje efikasnosti postojećih mera kontrole oružja i potrebu za dodatnim merama zaštite javne bezbednosti.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading