Kim i SI
Foto: EPA/EPA-EFE/KCNA, ilustracija


Uz rastuće tenzije između Rusije i Ukrajine, pokazali su se znaci nezadovoljstva Kine zbog dublje veze između Severne Koreje i Moskve. Ovo nezadovoljstvo je bilo očigledno u pismu prošle nedelje od strane kineskog predsednika Si Đinpinga Kim Džong Unu, gde je Đinping izostavio tradicionalno pominjanje Severne Koreje kao "prijateljske susedne zemlje" dok je zahvaljivao Kimu na čestitkama povodom 75. godišnjice osnivanja komunističke Kine, kako je prenelo Financial Times.

Uznemirujući razvoj događaja bio je otkriće da je Severna Koreja poslala preko 12,000 vojnika, prerušenih u etničke manjine iz Sibira, na front konflikta. Ovaj hrabar potez, viđen kao značajan eskalacija vojnog partnerstva između Severne Koreje i Rusije, izazvao je zabrinutost u Pekingu, utičući na delikatnu ravnotežu moći na Korejskom poluostrvu.

Jačanje saveza između Rusije i Severne Koreje ima potencijal da natera Sjedinjene Američke Države, Japan i Južnu Koreju da ojačaju svoje vojne veze u Istočnoj Aziji, potez koji Kina tumači kao sredstvo da sadrže njen rastući uticaj u regionu. Istoriski kontekst "severnog trougla" tokom ranijih godina Hladnog rata, koji obuhvata Sovjetski Savez, Severnu Koreju i Kinu, suprotstavljajući se "južnom trouglu" Južne Koreje, Japana i SAD, dodaje složenost trenutnoj regionalnoj dinamici.

Dilema Kine i strateški proračuni

Situacija predstavlja izazovnu dilemu za Kinu. S jedne strane, cilj joj je da spreči povratak scenarija sličnog Hladnom ratu u Istočnoj Aziji, dok s druge strane se suočava sa naporima SAD-a da ojačaju solidarnost sa Južnom Korejom i Japanom. Potencijalni gubitak uticaja nad Severnom Korejom, koju smatra ključnom zaštitnom državom protiv SAD podržane Južne Koreje, izaziva zabrinutost u Pekingu.

Postoje strahovanja da bi doprinos Severne Koreje vojnim naporima Rusije mogao dovesti do uzvratnih obaveza od strane Moskve, potencijalno je uvlačeći u sukob na Korejskom poluostrvu, scenario koji bi izazvao uzbunu u Pekingu. Međutim, stručnjaci veruju da je učešće Severne Koreje pretežno vođeno finansijskim dobitima i vojnom tehnologijom, umesto osećaja solidarnosti sa Rusijom.

Regionalna trka u naoružanju i nuklearne zabrinutosti

Kina takođe pazi na rusku pomoć Severnoj Koreji u unapređenju njenih nuklearnih sposobnosti, plašeći se trke u naoružanju u regionu. Prošle godine, Kim Džong Un je posetio ruski Vostočni Kosmodrom, izazivajući zabrinutosti o potencijalnim napretcima u svemirskom i raketnom programu Severne Koreje.

Neki analitičari spekulišu da bi Kina mogla tolerisati izvoz oružja Severne Koreje u Rusiju kao sredstvo da ublaži pritisak da pruži direktnu vojnu pomoć. Takođe, postoji sugestija da bi Kina mogla biti zadovoljna time što Rusija nudi ekonomsku pomoć Severnoj Koreji, posebno tokom perioda usporavanja ekonomskog rasta u Kini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading