RUSKI URAGAN! Dugoočekivani napad na Ukrajinu desio se onako kako to niko nije očekivao
Foto: Shutterstock

Juče rano ujutru predsednik Ruske Federacije obratio se javnosti povodom aktuelne krize, a svega nekoliko minuta kasnije odjeknule su jake eksplozije širom Ukrajine. Time je počela, kako je rekao Putin, ruska vojna intervencija protiv genocida u Donbasu i denacifikacija Ukrajine.

SRAMNA ODLUKA Amerika proteruje drugog čoveka ruske ambasade u Vašingtonu

Iako su SAD i njeni saveznici iz NATO nedeljama licitirali datumom, pa čak i časom početka napada, ispostavilo se da ovaj trenutak niko nije očekivao. Rusija je u akciju krenula u praskozorje iz više pravaca, koncentrišući svoje napade na ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i vojne aerodrome. Upotrebljena je najmodernija vojna tehnika, a slike uništene ukrajinske vojne infrastrukture ubrzo su obišle svet.

U akciju su se uključile i snage Donjecke i Luganjske Narodne Republike (DNR i LNR), koje su u regionu Donbasa krenule u direktan sukob s ukrajinskim snagama koje su do juče držale dve trećine tih teritorija.

Ruski napad otpočeo je sa severa, juga i istoka, preciznim udarima po vojnim objektima u blizini velikih ukrajinskih gradova - prestonice Kijeva, Harkova, Zaporožja, Dnjepra, Hersona, Mariupolja, Kramatorska, Odese, Mikolajeva, Lucka, Ivano Frankovska, Černjihova i drugih. U svim tim, ali i u drugim gradovima stanovništvo je krenulo u zbegove, zbog čega je došlo i do velikih gužvi na glavnim saobraćajnicama. Deo stanovnika Kijeva utočište je pronašao u stanicama metroa.

Sankcije protiv Rusije na klimavim nogama?

Na sastanku ambasadora EU održanom u Briselu, na kojem se razgovaralo o narednim koracima, podrazumeva se da postoji konsenzus o potrebi za velikim paketom sankcija u finansijskom i energetskom sektoru, uključujući kontrolu izvoza ključnih komponenti.

Ipak, diplomatski izvori navode da Italija, Nemačka i Kipar - nazvani „inkrementalni” - i dalje žele da izostave neke predložene sankcije iz paketa EU. Postoji dodatna zabrinutost da će određeni broj ključnih oligarha biti izostavljeno iz kaznenih mera, rekao je diplomata.

Obe strane tvrdile su da su nanele velike gubitke protivnicima i, naravno, demantovale tvrdnje ovih drugih. Takođe, obe strane su prijavljivale i civilne žrtve, optužujući one druge za neselektivno biranje ciljeva. U sveobuhvatnom ruskom napadu na Ukrajinu (iz vazduha, s kopna i s mora) dosad je nezvanično poginulo najmanje 50 ljudi, ali stvarni broj žrtava sigurno je veći.

Prema izveštajima s terena, ruski tenkovi ušli su u Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini.

ZELENSKI JE POTPISAO UKAZ Proglašena opšta mobilizacija u Ukrajini

U ovom trenutno nije poznato koliko dugo će trajati ruska vojna akcija, ali odluku o tome će doneti Vladimir Putin, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Predsednik Rusije Vladimir Putin postavio je ciljeve za vojni napad zemlje na Ukrajinu i on će odlučiti kada će se operacija završiti na osnovu rezultata i ekspeditivnosti - rekao je Peskov, i dodao da operacija „ima svoje ciljeve i oni moraju biti ostvareni“.

NAJNOVIJE VESTI IZ UKRAJINE PROČITAJTE OVDE

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading