MIR ŠTO PRE! Naš izveštač sa žiteljima Genjičeska, prvog grada u koji su ušle ruske trupe (FOTO/VIDEO)
Alo!

U ovom, inače opustelom gradiću živi dvadesetak hiljada ljudi. Danas deluje neverovatno da je u vreme SSSR u gradu i okolini radilo dvadesetak fabrika, koje su u protekle tri decenije, od sticanja nezavisnosti, zatvarane jedna po jedna. Većina radnika odlazila je trbuhom za kruhom, pa je tako Genjičesk i spao na sadašnje brojno stanje u ljudstvu.

Golim okom vidljivi su tragovi ratnih okršaja koji su ovde, kažu meštani, baš kratko trajali. Genjičesk je od prvog dana, praktično, pod punom ruskom kontrolom. Ukrajinska vojska je pokušala da pruži otpor na nekoliko tačaka, ali bez uspeha. Nije im uspelo ni da sruše most kojim put vodi ka Krimu, samo je delimično oštećen.

Žitelji kažu da je u borbama poginulo desetak ukrajinskih vojnika, od kojih jedan prilikom neuspešnog rušenja mosta. Na prilazima gradu može se videti i uništena ukrajinska samohodna haubica, kao i dva napuštena oklopna vozila.

U gradu juče nisu bili posebno primetni ruski vojnici. Na prilazima stoje vojni kontrolni punktovi, sa po jednim oklopnim vozilom. Tenkovi, artiljerija i drugo teško naoružanje nisu vidljivi na prvi pogled.

Razoružali zarobljene, pa ih pustili kućama

Kompletna lokalna policija prvog dana je položila oružje. Isti slučaj je bio i s graničnom službom.

Kako tvrde građani, ruska vojska policajce i graničare nije zarobljavala, već ih je po predaji oružja pustila.

Razaranja u Genjičesku nema, život u gradu se, koliko to prilike dozvoljavaju, normalizovao. Otvorene su apoteke, deo prodavnica radi, a glavni izvor hrane i robe široke potrošnje je lokalna pijaca, na kojoj je juče bilo ljudi. Sagovornici vašeg izveštača bili su kategorički protiv fotografisanja i snimanja izjava. Oni koji odobravaju invaziju i prisustvo ruske vojske u gradu plaše se da bi pojavljivanjem ugrozili bezbednost svojih najbližih koji žive u gradovima pod kontrolom vlade u Kijevu. Drugi, pak, koji se nadaju povratku na staro, fotografisanje izbegavaju iz straha od mogućih represija nekih novih gradskih vlasti.

Gradonačelnik Aleksandar Tulupov je pre nekoliko dana saopštio da podnosi ostavku. U centru grada i dalje se vijore zastave Ukrajine, a zgrade lokalne administracije i pravosuđa juče su bile zatvorene.

Komunalne službe funkcionišu normalno, na ulicama su i taksi vozila. Pre desetak godina u Genjičesku neprikosnovena je bila Partija regiona Viktora Janukoviča, za koju je glasalo oko 80 odsto građana. Na nedavnim izborima najjača je bila Opoziciona platforma - Za život, čiji se lider Viktor Medvedčuk zalagao za bolje odnose s Rusijom.

Bez obzira na podelu na one koji u ruskoj vojsci vide oslobodioce i one koji žude za povratkom na staro, građani Genjičeska uglas ističu želju da u njihovom gradu i državi što pre zavlada mir i, naravno, da se što pre vrate - turisti. Nažalost, od kada su zatvorene fabrike, turizam im je ostao jedini izvor prihoda.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading