GLAVA OD POLA MILIONA DOLARA Komandant zloglasne jedinice na meti Rusa i Čečena
Printscreen

Prvi komandant i osnivač Azova bio je ekstremno desni ukrajinski političar Andrej Bilecki, vođa stranke Nacionalni korpus. Nakon što je izabran u parlament, Vrhovnu radu, na čelu Azova zamenio ga je Igor Mihajlenko, a na njegovo mesto je dve godine došao Maksim Žorin. Ni on nije dugo bio komandant jedinice, koju je ubrzo preuzeo Denis Prokopenko, i koji komanduje poslednjih pet godina.

Zelenskom pretili šamarima i vešanjem, a Porošenku ubistvom

Bivši obaveštajni oficir Marinskog korpusa Skot Riter je rekao da je uticaj nacističkih grupa u Ukrajini postao toliko moćan da su bivšem ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku, koji je bio spreman da prizna specijalni status Donbasa 2015. godine, zbog toga pretile ubistvom. Takođe, on tvrdi i da se s njima loše proveo Zelenski.

- Ako se sećate, Zelenski je posetio prve linije kod Donbasa i obišao je Azovski puk. Kada im je rekao da se razoružaju, smejali su mu se u lice i šutnuli ga. „Ali ja sam predsednik Ukrajine“, rekao im je, a oni su mu poručili da „ućuti, da ne dobije šamar“ i morao je da ode. Rečeno mu je da će ga obesiti ako potpiše sporazum iz Minska. To je kontrola kakvu ovi ljudi imaju. Trebalo ih je raspustiti, uhapsiti, pobiti, ali umesto toga oni su integrisani u vojsku i promovisani u najviše činove, tako da su neonacisti svuda - objasnio je bivši američki obaveštajac.

Prokopenko je pre tri godine došao u žižu ukrajinske javnosti, pošto je odbio da salutira novoizabranom predsedniku Volodimiru Zelenskom. Mnogi su to protumačili kao gest neprijateljstva, čak i antisemitizma prema Zelenskom koji je poreklom Jevrejin, ali je vođa Azova naknadno objasnio da ne salutira civilima.

Prokopenko je bivši vođa navijača kijevskoga Dinama i, kako se navodi, klasični huligan kome je izazivanje nereda i tuča na sportskim terenima u vreme mira donekle kompenzovalo lične adrenalinske potrebe, koje je zadovoljio tek početkom rata.

Prvo je učestvovao u majdanskom prevratu, potom u borbama protiv proruskih separatista u Donbasu i istočnim regionima Ukrajine, a kada je počeo ruski napad, odlučio je da sa pripadnicima svoje jedinice brani Azov, grad na obali Azovskog mora, po kojem je jedinica i dobila ime i u kojem se nalazi njeno sedište. Ovu jedinicu Rusi smatraju neonacističkom, između ostalog, i zbog esesovske heraldike, kao i brojnih ekstremista pronacističke orijentacije.

Ubijen osnivač zloglasne jedinice

Ruske snage u Mariupolju ubile su jednog od osnivača Azovskog puka i osvedočenog neonacistu Nikolaja Kravčenka, poznatog i kao Kruk i Voron, prenosi ruska „Pravda“.

Njegovu smrt su na društvenim mrežama objavili njegovi saborci, među kojima je i bivši vođa Azova Andrej Bilecki.

„Juče je u borbi poginuo moj bliski prijatelj, legendarni nacionalista, saborac, istoričar i naučnik Nikolaj Kravčenko Kruk“, napisao je Bilecki, a smrt je potvrdio i ukrajinski desničarski poslanik Igor Mosijčuk, ali ne i ukrajinsko i rusko ministarstvo odbrane.

Azovski puk je preuzeo Mariupolj od proruskih snaga u proleće 2014. godine. Ispostavilo se da je taj grad strateški od ogromne važnosti, pošto povezuje Krim sa Donbasom.

GLAVA OD POLA MILIONA DOLARA Komandant zloglasne jedinice na meti Rusa i Čečena

Printscreen

 

Ruske snage su još 1. marta potpuno pokorile Mariupolj, u kom trenutno traju žestoke ulične borbe. Sukobi se odvijaju između ruskih i čečenskih s jedne, te snaga Azovskog puka sa druge.

S obzirom na to da je denacifikacija Ukrajine jedan od ruskih ciljeva u ovom ratu, pripadnici Azovskog puka ne mogu da očekuju ništa dobro ukoliko ih ruske snage potpuno opkole.

Koliko je Rusima važno da je eliminišu, odlično ilustruje i to što je čečenski vođa Ramzan Kadirov navodno u Putinovo ime objavio nagradu od pola miliona dolara onome ko mu donese glavu ili drugi dokaz da je ubio Prokopenka. Dakle, pripadnici Azovskog puka veoma dobro znaju da za njih neće biti nikakve milosti ili zarobljavanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading