ZELENSKI SE OBRATIO NACIJI: Ukrajina veruje samo konkretnom rezultatu pregovora
Foto: Shutterstock

Zelenski je poručio da Kijev ne vidi razlog da veruje rečima nekih ruskih predstavnika i rekao da Ukrajina može da veruje samo konkretnom rezultatu pregovora.

Ukrajinski predsednik je takođe izrazio oprez zbog obećanja Rusije da će drastično smanjiti vojne akcije u nekim oblastima i rekao da Ukrajina neće popuštati svoje odbrambene napore.

Ranije danas, Rusija je obećala da će smanjiti vojne operacije oko glavnog grada Ukrajine i severa te zemlje.

Zelenski je rekao da uprkos ovom obećanju, situacija nije postala lakša i da ruska vojska i dalje ima značajan potencijal da nastavi napade na Ukrajinu.

Dodao je da zbog toga Ukrajina ne smanjuje odbrambene napore.

Ponovio je da bi, kako bi bilo kakav mirovni sporazum uspeo, ruske trupe morale da se povuku i da ne može biti kompromisa o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Još jednom je pozvao na pooštravanje sankcija Rusiji i odbacio ideju da se sadašnje kaznene mere ukinu dok se rat ne završi i, kako je rekao, pravda ne zadovolji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskijon pozvao je države Zapada da hitno pooštre sankcije Rusiji, i uvedu embargo na naftu, kako bi sprečile Moskvu da eskalira svoju vojnu operaciju protiv njegove zemlje.

U svom video obraćanju Ukrajincima noćas, vidno iznervirani Zelenski je izjavio da je Zapad prošle godine pogrešno proračunao, kada je odložio sankcije kao i da je zatim usledila ruska invazija, prenosi Rojters.

"Rat punog obima je počeo. Sada ima mnogo nagoveštaja i upozorenja da će navodno oštrije sankcije, poput embarga na isporuku ruske nafte Evropi, biti uvedene ako Rusija upotrebi hemijsko oružje", rekao je Zelenski povremeno udarajući rukama o sto.

"Jednostavno nema reči... Mi, koji smo živi, moramo da čekamo. Zar sve što je ruska vojska uradila do danas ne zaslužuje embargo na naftu? Zar fosforne bombe nisu opravdanje za to? Granatirano postrojenje za proizvodnju hemikalija ili granatirana nuklearna elektrana to ne zahtevaju", naglasio je ukrajinski predsednik.

Zelenski je poručio da sankcije moraju biti "efikasne i ozbiljne" s obzirom na dosadašnje postupke Rusije.

"Ako su paketi sankcija slabi ili ne funkcionišu dovoljno snažno, ako se mogu zaobići, to stvara opasnu iluziju za rusko rukovodstvo, da će im biti dozvoljeno da nastave da rade ono što sada rade", rekao je ukrajinski lider i naglasio da njegov narod to plaća svojim životima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sax

30.03.2022 06:13

A ko je Ukrajina,narod ili tajkuni i političari?