PUTINOVA LIČNA VOJSKA ZA SPECIJALNE POSLOVE Rusi na istočnom delu fronta dobili opasno pojačanje
Foto: instagram/mil_ru

Vagner grupa je učestvovala u ratu u Donbasu 2014. i 2015. godine, kada je pomagala snagama DNR i LNR. Njeni borci su navodno učestvovali u raznim sukobima širom sveta, uključujući građanske ratove u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju. Pentagon je saopštio da se trenutno u Donbasu nalazi oko 1.000 plaćenika iz te grupe, a pretpostavlja se da ih ukupno ima oko 10.000. Spekuliše se da njihova mesečna zarada iznosi od 1.000 do gotovo 3.500 dolara.

Prvih dana rata u Ukrajini ukrajinski i zapadni mediji tvrdili su da su vagnerovci, zajedno sa čečenskim snagama, nekoliko puta pokušali da ubiju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ali da su u tome sprečeni. Ukrajinci su tvrdili da su informacije dobili od agenata ruske obaveštajne službe GRU, koji se protive ovom ratu.

PUTINOVA LIČNA VOJSKA ZA SPECIJALNE POSLOVE Rusi na istočnom delu fronta dobili opasno pojačanje

Privatna arhiva

 

Vlade Radulović, vojno-politički analitičar, kaže za Alo! da je Grupa Vagner blisko povezana s Kremljom.

- Vagner je privatna vojna kompanija blisko povezana s vrhom ruske države i vojske, pa se u skladu s tim i njene aktivnosti vezuju pre svega za ostvarivanje ruskih geostrateških i ekonomskih interesa u svetu. U prilog tome govori činjenica da su pripadnici ove grupe učestvovali u borbenim dejstvima u Ukrajini još od 2014. godine, ali i u Siriji, Sudanu, pa čak i Mozambiku, a zbog svojih aktivnosti suočavaju se i s ozbiljnim optužbama za zločine u Centralnoafričkoj Republici i Libiji - objašnjava Radulović.

Jači od Blekvotera?

Eksperti navode da su vojne sposobnosti Vagner grupe nadmašile sposobnosti sličnih paravojski sa Zapada, naročito američke firme Blekvoter. Ta privatna vojska je radila za američku vladu u Iraku i Avganistanu i više puta je optuživana da je izbegla odgovornost za razne zločine.

U pitanju je, kaže on, vojska sastavljena od prekaljenih visokoobučenih veterana.

- Sastav PMSC Vagner čine ruski vojni rezervisti i veterani, pre svega nekadašnji pripadnici jedinica za specijalne operacije Glavne obaveštajne službe (GRU), Federalne bezbednosne službe (FSB), Spoljne obaveštajne službe (SVR), ali i državljani zemalja nekadašnjeg Istočnog bloka. Na čelu privatnih kompanija nalaze se odlikovani sovjetski veterani koji se dovode u vezu sa vojnim i političkim vrhom Rusije. Na osnovu prvobitnih iskustava iz Ukrajine i Sirije, Vagner grupa postala je glavno sredstvo za ostvarivanje ruskih geostrateških, diplomatskih i ekonomskih interesa u neuspelim i urušenim afričkim zemljama - objašnjava naš sagovornik.

EU je u decembru prošle godine uvela sankcije ovoj paravojsci i optužila je za sprovođenje tajnih operacija u ime Kremlja i destabilizaciju Ukrajine i delova Afrike. Na listi sankcija EU je i Dmitrij Utkin, koji se smatra osnivačem Vagner grupe. Utkin je, kako se navodi, veteran specnaza, elitnih snaga za specijalne operacije GRU, a kodno ime mu je bilo upravo Vagner. Takođe je veteran Prvog i Drugog čečenskog rata.

PUTINOVA LIČNA VOJSKA ZA SPECIJALNE POSLOVE Rusi na istočnom delu fronta dobili opasno pojačanje

Privatna arhiva

 

Kao finansijer se pominje Jevgenij Prigožin, ruski oligarh iz Sankt Peterburga s bliskim vezama s Kremljom. I Prigožin je na listi sankcija SAD i EU zbog „destabilizacije Libije i umešanosti u američke izbore“.

Zapadni vojni analitičari smatraju da se među ruskim snagama u Donbasu, gde se suočavaju s „najbolje opremljenim i najbolje obučenim ukrajinskim snagama“, nalaze ne samo milicije DNR i LNR, te jedinice iz Čečenije, već i ova grupa, što je, po njima, dokaz koliko je Rusija ozbiljna u nameri da zauzme taj region, ali i da ga denacifikuje od pripadnika Azovskog puka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading