VARNICA KOJA MOŽE DA ZAPALI SVET! Veoma opasna odluka bivše sovjetske republike
Foto: Tanjug/AP

Kalinjingradska oblast je fizički odvojena od teritorije Ruske Federacije, nalazi se između Poljske i Litvanije, a ruski koridor vodi dužinom granice ove dve zemlje i polazi iz Belorusije.

Gubernator ovog ruskog regiona Anton Alihanov  izjavio je da će Litvanija značajno smanjiti železnički tranzit tereta u Kalinjingradsku oblast iz drugih regiona Rusije.

Inicijalna kapisla za Drugi svetski rat

Kriza oko ove oblasti bila je povod za Drugi svetski rat. Tada se Kalinjingrad zvao Keninsberg i pripadao je Nemačkoj, a 1939. je Poljska, uz podršku Velike Britanije, blokirala tzv. Danciški ili Gdanjski koridor koji je vodio preko njene teritorije do Keninsberga. Nemačka je po Versajskom ugovoru imala pravo da koristi koridor, a blokadu je iskoristila kao izgovor da okupira Gdanjsku oblast, što je bio okidač za početak Drugog svetskog rata.

- Železnice Litvanije obavestile su Kalinjingradsku železnicu da će od ponoći prekinuti tranzit više vrsta robe koja se nalazi pod evropskim sankcijama u Kalinjingradsku oblast i iz nje. Navodno, oni su dobili objašnjenje od Evropske komisije da se na robu čiji uvoz je zabranila EU ne odnosi dozvola na osnovu koje se tranzit ranije obavljao - rekao je Alihanov i dodao da se to odnosi na oko 40-50 odsto celokupnog asortimana tranzitnog tereta. U pitanju su, kako je rekao, građevinski materijali, cement, metali i druge važne stvar, kao i da ova situacija zahteva povećanje uvoza brodovima.

Ruska teritorija od 1945. godine

Godine 1945. Sovjetski Savez je anektirao oblast Keninsberga koja od tada nosi ime Kalinjingrad, da bi posle raspada SSSR ta enklava pripala Rusiji. Po međudržavnom rusko-litvanskom sporazumu o drumskom saobraćaju iz 1993. godine, Rusija ima pravo da koristi koridor Suvalki.

- Pokušaćemo i da dobijemo korektna objašnjenja od Evropske komisije o ovoj situaciji. Smatramo da je ovo grubo kršenje protokola za pristupanje baltičkih zemalja EU, ovo je kršenje pravila o slobodnom tranzitu u i iz Kalinjingradske oblasti. To je bila obaveza EU i baltičkih država - poručio je Alihaniv i istakao da je u pitanju i humanitarno pitanje, kao i pokušaj da se ekonomski uguši ta ruska enklava.

Sada se postavlja pitanje kako će Rusija reagovati zbog ove blokade, odnosno da li će u nekom trenutku uslediti vojni odgovto protiv Litvanije. S obzirom na to da je ta država članica NATO, ruska vojna reakcij značila da aktiviranje Člana 3 Severnoatlanske povelje, po kojoj sve članice NATO imaju obavezu da se uključe u sukob na strani Litvanije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading