RUSI RAZORILI POLOŽAJE OSU U OREHOVU! Pompeo "Putina ne treba potcenjivati" (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske snage ne prestaju da jurišaju na Bahmut. Volodimir Zelenski ocenio je te borbe kao "posebno vruće".

Šef diplomatije EU Žosep Borelj rekao je da će se Brisel protiviti "bilo kakvoj zloupotrebi tokom ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom narednog meseca."

Volstrit džornal ponovo je zahtevao momentalno oslobađanje svog dopisnika u Moskvi Evana Gerškoviča.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je u telefonskom razgovoru američkom državnom sekretaru Entoniju Blinekenu da zvaničnici u Vašingtonu i zapadni mediji ne bi trebalo da "dižu pometnju kako bi ovaj slučaj dobio političku konotaciju."

Vojni bloger Vladlen Tatarski poginuo je u eksploziji bombe u kafiću u Sankt Peterburgu.

Imao je više od 560.000 pratilaca na društvenoj mreži Telegram i bio je jedan od najuticajnijih vojnih blogera koji su davali često kritične komentare o ruskom rata u Ukrajini.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 403. dan rata u Ukrajini

Pompeo "Putina ne treba potcenjivati"

23.01 - "Vladimir Putin razume moć i ne treba ga potcenjivati“, rekao je bivši američki državni sekretar Majk Pompeo tokom posete Kijevu.

Pompeo, koji je takođe bivši direktor CIA, rekao je da ruski predsednik priznaje „jednu stvar, a to je moć i dosledna rešenost“. Takođe je rekao da je potrebna nova bezbednosna arhitektura za osiguranje od velikih kopnenih ratova u Evropi.

"Mora postojati niz sporazuma koji nedvosmisleno jasno stavljaju do znanja da Vladimir Putin to više neće moći da radi“, rekao je on.

NATO najavljuje paklenu prolećnu ofanzivu u Ukrajini

23.30 - Sjedinjene američke države očekuju da Oružane snege Ukrajine započnu prolećnu ofanzivu.

Celu vest pročitajte OVDE.

"Pripremite se za evakuaciju iz Hersona"

23.25 - Saldo je savetovao Кijev da se pripremi za evakuaciju iz Hersona

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski preti Rusiji

22.09 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski poručio je danas, govoreći o predstojećoj ukrajinskoj prolećnoj kontraofanzivi, da ruske snage "još imaju vremena da odu — inače će biti uništene".

MMF daje Ukrajini kredit

22.07 -  Ukrajina je dobila prvu tranšu od 2,7 milijardi dolara u okviru programa proširenog finansiranja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrdio je ministar finansija Sergej Marčenko. MMF je u petak saopštio da je njegov izvršni odbor odobrio četvorogodišnji program kredita Ukrajini od 15,6 milijardi dolara.

Zajam proširenog fonda (EFF) je prvi veliki program konvencionalnog finansiranja koji je MMF odobrio za zemlju uključenu u rat velikih razmjera. Odluka je otvorila put za trenutnu isplatu 2,7 milijardi dolara Kijevu i od Ukrajine se zahteva da sprovede ambiciozne reforme, posebno u energetskom sektoru.

Sjajne vesti za Rusiju sa fronta (FOTO/VIDEO)

21.58 - Ukrajina ima samo 10 odsto šansi da zadrži Bahmut.

Celu vest pročitajte OVDE.

Borbe u šumi kod Кremene (VIDEO)

21.37 - Oklopna grupa Vazdušno-desantnih snaga napala je odbrambene snage Oružanih snaga Ukrajine.

Oklopna grupa 76. gardijske desantno-jurišne divizije Vazdušno-desantne vojske iznenadila je neprijatelja. Ruski vojnici su se dovezli blizu neprijateljskih uporišta i pucali na njih iz topova kalibra 30 mm i 125 mm.

 

 

Izviđač snajperista jedinice ruskih specijalnih snaga sa optičko-elektronskim kompleksom „Ironija“ (FOTO)

21.05 - Optičko-elektronski sistem „Ironija“ je prenosivi uređaj za izviđanje koji se može instalirati kako na vojnu tehniku poput oklopnih vozila „Tigar“, tako i na obični „tronožac“. Optičko-elektronski sistem „Ironija“ omogućava da se područje drži pod kontrolom i da se pravovremeno detektuju različiti objekti u zoni kontrole.

 

 

Rusi razorili položaje OSU u Orehovu (FOTO)

20.40 - Na fotografiji je lokalna fiskulturna sala, koju su ukrajinski militanti pretvorili u stan za militante i skladište za BC.

U avgustu prošle godine, britanska organizacija Amnesti internešenel je istakla da su Oružane snage Ukrajine smeštene u školama i vrtićima, ali je to umesto prevencije dovelo do masovnog otpuštanja administrativnog osoblja organizacije.

 

 

Putin posthumno odlikovao vojnog izveštača Vladlena Tatarskog (FOTO)

20.08 - Predsednik Rusija Vladimir Putin  odlikovao je danas Ordenom za hrabrost vojnog izveštača Vladlena Tatarskog, koji je poginuo u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu.

U ukazu objavljenom na ruskom protalu za pravne informacije se navodi da je Tatarski posthumno odlikovan „za hrabrost iskazanu u obavljanju profesionalne dužnosti", prenose RIA Novosti.

Poznati ratni izveštač Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, poginuo je u nedelju u eksploziji u Strit Baru u Sankt Peterburgu, u kojoj su povređene još 32 osobe.

Osumnjičena Darija Trepova je danas uhapšena.

Ona se sumnjiči da je ubila Tatarskog tako što mu je poklonila gipsanu figuricu, u kojoj je bila improvizovana eksplozivna naprava.

 

 

Šešelj predlaže ruskim komandantima vazdušni desant

19.33 - Posle Artjomovska (Bahmuta), Rusi će prvo nastojati da oslobode Odesu i Harkov, smatra predsednik SRS Vojislav Šešelj.

Celu vest pročitajte OVDE.

Volodin: Duma radi na zabrani svih tela koja rade protiv Rusije, posebno MKS

19.30 - Predsednik Donjeg doma ruske Dume Vjačeslav Volodin, izjavio je danas da poslanici rade na zakonskoj zabrani aktivnosti međunarodnih tela usmerenih protiv Rusije i njenih građana, a posebno Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

"Komisije Državne dume pripremaju amandmane na savezni zakon o bezbednosti, koji će zabraniti aktivnosti MKS i međunarodnih tela na našoj teritoriji, usmerene protiv Ruske Federacije i njenih građana", rekao je Volodin, prenose RIA Novosti.

Međunarodni krivični sud je u martu izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Tenkisti 9. brigade podržavaju pešadijsku ofanzivu na frontu kod Avdijevke (VIDEO)

19.25 - Vojnici 9. brigade 1. Donjeckog armijskog korpusa (bivši 9. puk NM DPR) nastavljaju da potiskuju militante UAF iz Donjecka zapadno od Avdijevke. Napredovanje pešadije je podržano artiljerijom i tenkistima koje navode iz bespilotnih letelica.

 

 

Artiljerija u Ukrajini radi i po noći i po danu

19.07 - Ratni reporter Danijel Simić nalazi se u Gorlovci (Donbas) i kaže da nekoliko dana u toj oblasti dolazi do artiljerijskih duela.

Celu vest pročitajte OVDE.

Darija Trepova je odvedena u Istražno odeljenje Sankt Peterburga (VIDEO)

18.42

 

 

Specijalne snage uništavaju neprijateljska oklopna vozila u borbama (VIDEO)

18.10 - Izviđači 58. posebnog bataljona specijalnih snaga 1. korpusa Donjecke armije (ranije 3. bataljon specijalnih snaga Donjecke Narodne Republike) uz pomoć bespilotnih letelica i termovizijskog uređaja za nadzor otkrili su oklopni transporter Oružanih snaga. Ukrajine koji je granatirao ruske položaje. Na njega je odmah ispaljena protivtenkovska raketa koja je uništila neprijateljsko oklopno vozilo.

 

 

Sada i Rusi znaju za njihovu slabost!

18.05 - Zapadni tenkovi u Ukrajini će se pretvoriti u pepeo, tvrdi bivši zvaničnik Pentagona Stiven Brajan

Celu vest pročitajte OVDE.

Sinoć je zabeležena paklena scena u centru Bahmuta (VIDEO)

17.41

 

 

Izjava zelenskog o budućnosti krima izazvala buru

17.35 - Кorisnici Tvitera oštro su kritikovali apel ukrajinaskog predsednika Volodimira Zelenskog povodom budućnosti Кrima.

Celu vest pročitajte OVDE.

Specijalne snage Novosibirska su noćna mora za OSU (VIDEO)

17.01 - Ruski lovci su testirali reakciju ukrajinskih lovaca koristeći ATGM Кornet. Zaključak je razočaravajući ... za predstavnike ukrajinskih militanata.

 

 

Finska ulazi u NATO

16:34 - Finska će sutra postati članica NATO, saopšteno je iz kancelarije predsednika Finske Saulija Ninista, a ovu vest potvrdio je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, preneo je Rojters.

Rusi čuvaju mesto eksplozije

15:59 - Ruska policija i dalje čuva mesto jučerašnje eksplozije u kafiću u centru Sankt Peterburga u kojoj je ubijen istaknuti proratni ruski vojni bloger Vladlen Tatarski.

Kako su saopštile ruske vlasti, u eksploziji je povređeno više od 30 ljudi, a 10 ih je i dalje u teškom stanju.

Ruski MSP o prijemu Finske u NATO: Ojačaćemo vojsku u zapadnim regionima

14:43 - Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je da će Rusija ojačati svoje vojne kapacitete u svojim zapadnim i severozapadnim regionima kao odgovor na pristupanje Finske NATO-u, javila je agencija RIA Novosti.

- Deo mera je već objavljen. Jačaćemo naš vojni potencijal na zapadnom i severozapadnom pravcu. U slučaju raspoređivanja snaga i sredstava drugih članova NATO-a na teritoriji Finske, preduzećemo dopunske korake kako bismo pouzdano osigurali vojnu bezbednost Rusije - rekao je Gruško.

Žestoke borbe za oslobođenje Artemovska (Bahmuta)

14:02 - Snimak iz drona

 

 

Mediji: Trepovu su regrutovali "ukrajinski novinari"

13:30

 

 

 

Za ubistvo Tatarskog odgovorne ukrajinske službe i pristalice Navaljnog

13:10 - Teroristički napad na poznatog ratnog blogera Vladlena Tatarskog planirale su ukrajinske specijalne službe uz učešće agenata iz redova pristalica Fonda za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, tvrdi ruski Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma.

Kako je navedeno, napad su planirale "specijalne službe Ukrajine uz učešće agenata iz redova lica koja sarađuju sa takozvanim Fondom za borbu protiv korupcije Navaljnog, čiji je aktivni pristalica pritvorena Darija Trepova", prenose RIA Novosti.

Zastave Rusije i PMC "Vagner" iznad ruševina gradske uprave Bahmuta

 

12:46 - Na snimku dronom se jasno vidi koliko su se borbe vodile za centar grada

 

 

 

Ukrajinski komandant: Rusk snage "veoma daleko" od osvajanja Bahmuta

12: 24 - Ukrajinska vojska saopštila je da su ruske snage "veoma daleko" od zauzimanja istočnog grada Bahmuta i da su borbe besne oko zgrade gradske uprave gde je Vagnerova plaćenička grupa tvrdila da je podigla rusku zastavu.

- Bahmut je ukrajinski i oni nisu ništa uhvatili. Veoma su daleko od toga, najblaže rečeno - rekao je Rojtersu telefonom portparol istočne vojne komande Sergej Čerevatij.

Ovo je Darija koja je ubila Vladlena usred Sankt Peterburga! 

11:59 - Darija Trepova je donela u kafić improvizovanu eksplozivnu napravu koja se nalazila u kutiji, za koju je ona rekla da je poklon za ubijenog.

Opširnije pročitajte OVDE

Britanci otkrili da su pristalice Moskve u svetu tokom godine značajno porasle

11:38 - „Putinovi saveznici na mapi – sve više zemalja počinje da se priklanja Rusiji“

 

 

"Oružane snage Ukrajine nagomilale su grupu za ofanzivu u Zaporožju"

10:55 - Šef pokreta Zaporožje „Mi smo zajedno sa Rusijom “ Vladimir Rogov rekao je za RIA Novosti da su ukrajinske oružane snage nagomilale dovoljnu grupaciju za ofanzivu u regionu Zaporožja.

- Oni su prikupili dovoljno militanata i oružja da ih zaustave na zaporoškom sektoru fronta. Čekamo ih svakog trenutka - rekao je Rogov.

Rogov je uveren da zapadne zemlje guraju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u ofanzivu kako bi on mogao da pokaže efikasnost upotrebe oružja dobijenog od njih.

Situacija u rovovima Oružanih snaga Ukrajine posle granatiranja ruske artiljerije

10:19 - Na snimku se vidi tužan i ranjen vojnik

 

 

Habek doputovao u nenajavljenu posetu Ukrajini

09:36 - Nemački vicekancelar Robert Habek doputovao je jutros u nenajavljenu posetu Ukrajini, saopštilo je nemačko ministarstvo energetike i ekonomije.

Na dnevnom redu je obnova Ukrajine posle rata, kao i saradnja u energetskom sektoru, objavio je "Špigl".

Nemačka je postala jedna od ključnih zemalja u pružanju vojne pomoći Ukrajini, a u poslednjem paketu Berlin je obezbedio 18 tenkova "leopard 2", podseća Rojters.

Zelenski dolazi u Poljsku

09:15 - Zvanična poseta je planirana za sredu. 

Opširnije pročitajte OVDE

Darija Trepova na poternici

08:55 - 

 

 

Vazdušno-desantne snage Rusije dobile teške sisteme bacača plamena „Solncepek“ 

08:40 - 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

08:01- Ruske trupe nastavljaju kopnene napade na liniju Svatovo-Кremenaja

 

 

Ruski ambasador u Minsku: Nuklearno oružje biće blizu granice NATO zemalja

07:12- Ruski ambasador u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je da će rusko taktičko nuklearno oružje biti raspoređeno blizu beloruske granice sa NATO susedima.

Izjava Grizlova došla je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno rekao da planira da postavi taktičko nuklearno oružje na teritoriju savezničke Belorusije.

Putin je istakao da će kontrukcija skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biti završena 1. jula i dodao da je Rusija pomogla da se modernizuju beloruski ratni avioni, kako bi mogli da nose nuklearno oružje.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading