UKRAJINA ULAZI U NATO? Kuleba saopštio očekivani datum priključivanja zapadnoj alijansi
Foto: EPA/EPA

„Ako saveznici odluče da po pitanju članstva u NATO-u 130. put potvrde politiku otvorenih vrata, onda je to za Ukrajinu neprihvatljiv rezultat samita u Viljnusu," rekao je Kuleba tokom prenosa uživo na Instagramu.

Dodao je da je za Ukrajinu neprihvatljiva ponuda za produbljivanje saradnje, ako se istovremeno ne učini nijedan korak ka članstvu u NATO. 

"U Vilnjusu NATO treba da napravi korak ka članstvu i odluči šta će se desiti po pitanju bezbednosnih garancija za Ukrajinu između „sada“ i trenutka kada Ukrajina postane članica NATO-a“, rekao je Kuleba, dodajući da Kijev „ni u kom slučaju neće donositi nikakve surogat odluke“.

Krajem septembra 2022. godine, Vladimir Zelenski je objavio da Ukrajina podnosi zahtev za ulazak u NATO po ubrzanoj osnovi. 

 

Generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao je nepromenjen stav bloka o pravu svake zemlje da sama određuje svoj put i o politici „otvorenih vrata“, ali je naglasio da će alijansa koncentrisati napore na pomoć Kijevu da se odbrani. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading