KLJUČNI VOJNI DETALJI IZ PROCURENIH AMERIČKIH DOKUMENATA Ruske brigade "borbeno neefikasne", sprema se kontraofanziva na dve važne oblasti?
Foto: Printscreen/Printscreen

Niko još nije potvrdio konkretnu autentičnost dokumenata, kao ni spekulacije da su oni možda izmanipulisani pre objavljivanja na društvenim mrežama, ali imajući to u vidu, postoje dve glavne karakteristike koje se mogu izdvojiti.

Pre svega, američka strana ocenjuje da su ruske snage prilično iscrpljene i da imaju malo raspoloživih pojačanja uprkos novoj mobilizaciji prošle godine. Drugo, navodi se da ukrajinska strana ima velikih problema sa PVO i da joj hronično nedostaje municije za nju.

U nekoliko dokumenata se ističe da Rusija ima mnogo brigada koje su postale „borbeno neefikasne“, što bi značilo da im nedostaje ili ljudstvo ili oprema.

U jednom dokumentu se navodi da je 527 od 544 raspoložive ruske brigade trenutno angažovano u operaciji, a 474 se nalaze unutar Ukrajine.

Značajan broj je raspoređen na jugu zemlje - sa oko 23.000 članova u Zaporožju i još 15.000 u Hersonu. To sugeriše, navodi se, da Rusi očekuju da će potencijalna ukrajinska ofanziva prvenstveno gađati taj region.

U Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine ističe se da je 19 od 91 brigade ocenjeno kao „borbeno neefikasne“.

Rusija i dalje ima ogromne zalihe opreme, ali dokumenti govore da je najbolja vojna oprema već izgubljena i da se stariji, manje pouzdani oklopi sada šalju na front.

Za Ukrajinu se, s druge strane, kaže da se oslanja na protivvazdušnu odbranu iz sovjetskog doba kako bi ukazala na rastuću ranjivost. Ovo zauzvrat može dati ruskom vazduhoplovstvu mogućnost da degradira bilo koju ukrajinsku kopnenu ofanzivu.

Jedan od dokumenata koji je procurio opisuje kako su ukrajinske zalihe raketa srednjeg dometa iz sovjetske ere ozbiljno iscrpljene. Takođe se navodi da je Ukrajini ponestalo municije za veoma sposoban sistem PVO nemačke proizvodnje Iris-T.

Ukrajinski zvaničnici stalno traže od svojih zapadnih partnera više PVO naoružanja, a jedan dokument govori o roku od tri do šest meseci u kome bi mogli da dobiju dalje priloge sa Zapada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading