POLJA SMRTI Zaharova iznela podatke, u kontraofanzivi poginulo desetine hiljada Ukrajinaca
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ona je istakla da o svemu tome dobro znaju na Zapadu, jer, sudeći prema nedavnim izjavama Sabrine Sing, zamenice portparola Pentagona, "Amerikanci su takve gubitke uzimali u obzir prilikom planiranja vojnih operacija na teritoriji Ukrajine i Rusije". Ili, drugim rečima, "uništavanje Ukrajinaca i Rusa odvija se po unapred razrađenom američkom planu". 

Zaharova je upozorila i danas da slanje dodatnog naoružanja i finansijskih sredstava Kijevu dovodi do sve većeg broja civilnih žrtava i eskalacije. Istakla je da "mirovni plan" predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog "nema nikakve veze sa mirom", jer se radi o ultimatumima Kijeva i dodala da se o miru ne može govoriti bez da se uzme u obzir i stav Rusije.

Moskva objavljuje "Crnu knjigu"

Portparolka se dotakla i teme zverstava koje danas, a počevši još od 2014. godine, sprovode savremeni neonacisti i pripadnici Oružanih snaga Ukrajine.

Rusija je objavila knjigu pod nazivom "Crna knjiga. Zločini savremenih 'banderovaca' 2014-2023", u kojoj "se nalaze strašna svedočenja o mučenjima, nasilju i ubistvima koje su počinili ukrajinski neonacisti i vojnici Oružanih snaga Ukrajine u periodu od 2014. do 2023. godine. Knjiga sadrži mnoga svedočenja žrtava i očevidaca, delove istražnog materijala, fotografije...", objasnila je Zaharova.

Na ovaj način, svi će moći da se upoznaju sa zverstvima ukrajinske strane, pošto će knjiga biti prevedena na više jezika, a to će, prema njenim rečima, biti "posebno korisno za one koji još smatraju da u Ukrajini nema nacizma".

Moskva danas upozorava i da "ukrajinski neonacisti i strani plaćenici koji ih podržavaju nastavljaju da masovno čine vojne zločine protiv civila i vojnih zarobljenika".

"Njihova surovost dostigla je neverovatne razmere, jer mnogi od njih misle da će proći nekažnjeno", a to, poručuje Zaharova, neće biti tako. 

Spisak za likvidaciju nepoželjnih Rusa

Zamenik prvog čoveka Glavne obaveštajne uprave ukrajinske vojske Vadim Skibickij priznao je da je Kijev napravio spisak za likvidaciju nepoželjnih lica iz Rusije, o čemu je i govorio za nemačke medije, ali njegovo javno terorističko priznanje nije naišlo na osudu zapadnih i navodno "demokratskih" medija, primetila je Zaharova.

Na spisku se nalaze "ne samo ruski političari i vojnici, koji su na vrhu liste, već i javne ličnosti, novinari, blogeri i patriote", jer, kako je to objasnio Skibickij, "ratno stanje opravdava uništavanje 'protivničkih propagandista'". 

"Sve ovo potvrđuje da nama otpor pružaju fašisti, teroristi, koji su pritom još i korumpirani prevaranti", poručuje portparolka. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading