RUSKA AVIJACIJA IZVELA ŽESTOK UDAR! Crni dim kulja na Krimu, pogođeno skladište (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA/VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL/EDUARDO MUNOZ /FRIEDEMANN VOGEL

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Poljsku da ima teritorijalne pretenzije na zapad Ukrajine, kao i na Belorusiju, koja je do 1991. godine bila u sastavu Sovjetskog Saveza, zajedno sa Rusijom i Ukrajinom.

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je juče da su Ukrajinci u Belgorodskoj oblasti napali automobil sa hranom za vojno osoblje Ministarstva odbrane Rusije, koji su pratila dva borca samo sa službenim naoružanjem.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Blog uživo:

„Put smrti“ kod Kleščejevke 

22:04 - AFU pokušavaju da probiju bok Artjomovska, ostavljajući gomile izgorele opreme i leševa.

 

 

Borbena obuka se nastavlja u pozadinskom delu ratne operacije

21:30 - Dolaskom sa linije dodira nakon planirane zamene, vojna lica Južnog vojnog okruga nastavljaju da usavršavaju svoje veštine u vatrenoj obuci i taktici borbe u različitim uslovima.

 

 

Oružanim snagama Ukrajine ponestaje granata za protivvazdušne topove Gepard.

20:48 - Bild piše da zbog toga ukrajinske trupe moraju da pucaju samo u rafalu od pet hitaca, iako je uobičajena potrošnja dva topa Erlikon na ZSU i do 20 metaka.

 

 

Rusi raketiraju vojnu opremu

19:32 - Izvođenje raketnog napada Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na akumulaciju vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Vremjevskog.

 

 

"Džungla" u Donjecku

18:48 - Oblasti Donjecka koje su granatirale Oružane snage Ukrajine pretvaraju se u neprohodnu džunglu.

Ovu sliku je video dopisnik kanala "Donbas odlučuje" u Petrovskom okrugu Donjecka - igrališta zarasla u korov, krovovi kuća koji se jedva vide iza bujne vegetacije, ambrozija visine čoveka.

 

 

Prikazano prilagođavanje napada na uporišta i opremu Ukrajinaca

17:23 - Ruski lovci prenose sliku sa drona na komandno mesto. Ovo vam omogućava da brzo otkrijete ciljeve i radite na njima. Teško je preceniti značaj tačke upravljanja vatrom - ovo je glavna veza između kopnenih jedinica Oružanih snaga RF. Rezultat neprijateljstava u celom pravcu zavisi od brzine proračuna na terenu.

 

 

Odbijen pokušaj ofanzive ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti

16:38 - Ofanziva ukrajinskih snaga na orehovskoj deonici fronta u Zaporoškoj oblasti je odbijena, saopštio je lider zaporškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

"Tokom proteklog dana u tom pravcu protivnik je četiri puta pokušao da izvede ofanzivu. Svi napadi su odbijeni", napisao je Rogov na svom telegram-kanalu.

Ranije je saopšteno da ruska odbija novi napad Oružanih snaga Ukrajine u orehovskom pravcu i da su u toku žestoke borbe.

Ruska PVO presrela 15 raketa "hajmars"

15:42 - Ukrajinske snage gađale su selo u Belgorodskoj oblasti Rusije kasetnom municijom.

Ukrajinske snage gađale su selo Žuravljovka u Belgorodskoj oblasti Rusije, ispalivši tri projektila sa kasetnom municijom iz višecevnog bacača.

"U Belgorodskoj oblasti 21. jula je ispaljen 21 artiljerijski projektil i tri sa kasetnim punjenjem iz višecevnog bacača. Takođe u napadu je korišćen i jedan dron-kamikaza a na selo je ispaljeno deset granata", rekao je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

"NOVINAR POGINUO USLED PUCANJA KASETNE MUNICIJE" Oglasilo se rusko MO

13.59 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojni komandant RIA Novosti Rostislav Žuravljov preminuo od zadobijenih povreda usled pucanja kasetne municije, prenosi Ria.ru.

Ukrajinska strana još uvek se nije oglasila povodom ovog događaja.

Snimak uništenih američkih borbenih vozila Bredli (VIDEO)

13.30 - Snimak uništenih američkih borbenih vozila Bredli u rejonu Rabotina, u Zaporoškoj oblasti.

 

 

ŠTA IM NE TREBA ŠALJU KIJEVU Ukrajina dobija 100 oklopnih transportera od Bugarske

13.05 - Bugarska je pristala da ukrajinskoj vojsci obezbedi oko 100 oklopnih transportera, što bi označilo preokret u njenoj politici slanja vojne opreme kao pomoć u borbi Kijeva protiv Rusije, preneo je AP.

Napadnut Krim

12.58 - Kijev dronovima napao infrastrukturne objekte krasnogvardjeske oblasti Krima, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

Prema njegovim rečima, došlo do eksplozije u skladištu municije. Nema povređenih, ali je doneta odluka o evakuaciji stanovnika u prečniku od pet kilometara od tog mesta.

Iz bezbednosnih razloga obustavljen je saobraćaj na železničkom delu Krimskog mosta. Prethodno je privremeno bio zatvoren Krimski most.

Crni dim kulja na Krimu (VIDEO)

12.14 - Rezultat napada ukrajinskih bespilotnih letelica na skladište u Krasnogvardejskom regionu na Krimu.

 

 

Ukrajinske snage gađale su kasetnom municijom selo u Belgorodskoj oblasti

11.22 - Ukrajinske snage gađale su selo Žuravljovka u Belgorodskoj oblasti Rusije, ispalivši tri projektila sa kasetnom municijom iz višecevnog bacača.

"U Belgorodskoj oblasti ispaljen je 21 artiljerijski projektil i tri sa kasetnim punjenjem iz višecevnog bacača. Takođe u napadu je korišćen i jedan dron-kamikaza a na selo je ispaljeno deset granata", rekao je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov, prenosi Sputnjik.

Oboren ukrajinski tenk T-64BV (VIDEO)

11.19

ZAPAD RAZOČARAN Ukrajini ostalo još samo nekoliko letnjih meseci

10.02 - Tempo ukrajinske ofanzive razočarao je mnoge vojne posmatrače na Zapadu.

Bugraski parlament šalje oklopne transportere u Ukrajinu

09.55 -  Bugarski parlament izglasao je slanje oko 100 starih oklopnih transportera u Ukrajinu zajedno sa oružjem i rezervnim delovima. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske i vojska su saopštili da država ovu opremu ne upotrebljava i da joj nije potrebna, piše bugarski globus.

Uništen ukrajinski tenk (VIDEO)

09.18  - Operateri lutajuće municije „Lancet-3“ Centralnog vojnog okruga Vazdušno-desantnih snaga Rusije uništili su ukrajinski tenk na pravcu Кrasno-Limanski.

 

 

ZELENSKI O PROPALOJ KONTRAOFANZIVI Rusi postavili nekoliko odbrambenih linija

08.55Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinska kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo

Saliven: Uskoro počinje obuka ukrajinskih pilota na F-16

08.30 - Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele Kuće Džejk Saliven izjavio je da je pitanje nedelja kada će SAD početi obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.

SAD su ranije saopštile da će dozvoliti saveznicima da, ukoliko žele, isporuče Kijevu avione F-16.

Saliven je rekao i da se pripadnici Vagner grupe u ovom trenutku ne bore u Ukrajini. Prethodno je lider Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio u video snimku objavljenom u sredu da se njegovi borci više neće boriti u Ukrajini, bar ne za sada, već da im je dao naređenje da skupe snagu za akcije u Africi.

Rusi se neće povući

08.15 - Britanski pukovnik saopštio katastrofalne vesti za Kijev - VSU ima samo jednu opciju

OSU napada bokove Artjemovska

07.58 - Oružane snage Ukrajine neprestano napadaju bokove Artjemovska, posebno tvrdoglavo na jugu - kod Кleščejevke,rekao je vojni komandant Jevgenij Lisicin.

„Tu su i žestoke borbe kod Andreevke i Кurdjumovke. Takođe, naše jedinice su uspešno izvršile kontranapad sa Berhovke, nakon što je APU napredovala kod Jagodnog“, dodao je on.

 

 

Svi su na nogama!

07.32Ovo je Putinov novi plan

Ukrajina udara na frontu

07.28 - Jutros je artiljerija Oružanih snaga Ukrajine četiri puta gađala Červonogvardejski okrug Makijevke i dva puta Petrovski okrug Donjecka, prenose ruski izvori.

Rad TOS-1A na Marijnskom pravcu (VIDEO)

07.17 - Rad TOS-1A „Sunce“ 8. armije Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije na položajima Oružanih snaga Ukrajine na Marijnskom pravcu.

 

 

Žestoka borba u pravcu Zaporožja

07.07 - Avijacija grupe trupa Vostok pogodila je više od 10 ukrajinskih koncentrisanih područja u pravcu Zaporožja, izjavio je za RIA Novosti potpukovnik Oleg Čehov, načelnik pres-centra trupa Vostok .

„Udarna i vojna avijacija pogodila je više desetina mesta gomilanja ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Pjatihatka, Robotino i Prijutnoje“, rekao je oficir.

Ukrajinska strana još uvek se nije oglasila o napadu.

Erdogan razgovarao sa Zelenskim o produžetku Sporazuma o žitu

07.01 - Sporazum o žitu i rešavanje ukrajinske krize bili su u fokusu telefonskog razgovora predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, saopšteno je iz kancelarije turskog predsednika.

"Predsednik Erdogan održao je telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Zelenskimm na njegov zahtev. Dvojica lidera razgovarala su detaljno o pitanju produžetka sporazuma crnomorskog izvoza žitarica. Erdogan je poručio da se Turska ne štedi u pokušajima da se obnovi mir u Ukrajini", istakli su iz Erdoganove kancelarije, preneo je TASS.

Sporazum o žitu, koji je prvi put potpisan 22. jula prošle godine i produžavan na 120 dana, prestao je da važi 17. jula, a tada je Rusija poručila da neće biti produžen.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading