NEMAMO VIŠE ZEMLJE GDE DA GRADIMO GROBLJA Stiglo upozorenje Zelenskom: Ukidaj ratno stanje, objavljuj prekid vatre (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

U Kijevu kažu da za kontraofanzivu nema rokova ni rasporeda, dok britansko Ministarstvo odbrane ocenjuje da su biljke koje su izrasle na bojnom polju verovatno jedan od faktora koji doprinosi sporom napretku kontraofanzive.

 Poslednjih dana se sukob pretvorio u rat dronovima. Ukrajinci su u četvrtak ujutru odbili masovni ruski napad bespilotnim letelicama na Kijev, dok je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je uništeno šest dronova iznad Kaluške oblasti

Blog uživo:

Ruski borbeni avioni napadaju ukrajinske vojne mete

23:05 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenih naleta Su-25 za uništavanje ukrajinskih minobacačkih jedinica tokom specijalne vojne operacije.

 

 

Tulski padobranci uništavaju protivnika kod Artemovska

22:56 - Dobivši koordinate ukrajinskih militanata koji su se sklonili u šumski pojas, posade BMD-4M su sa zatvorenih vatrenih položaja pucale na područje gde su se nalazili protivnici. Većina militanata je uništena, ostali su napustili svoje položaje.

 

 

Kadirov odlikovan

22:21 - Prijatelji! Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao me je zahvalnošću za doprinos sprovođenju strategije razvoja građevinske industrije stambeno-komunalne delatnosti zemlje. Pismo je danas uručio opunomoćenik predsednika Ruske Federacije u Severnokavkaskom federalnom okrugu Jurij Čajka, koji je doputovao u radnu posetu republici - napisao je čečenski lider na svom Telegramu.

 

 

Soskin Zelenskom: Prekini rat

21:07 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bi trebalo da uvede režim prekida vatre kako bi zaustavio dalje gubitke izazvane kontraofanzivom, izjavio je Oleg Soskin, bivši savetnik nekadašnjeg ukrajinskog lidera Leonida Kučme.


"Nemamo više zemlje gde da gradimo groblja, sve bolnice su prepune. Ukidaj ratno stanje, objavljuj prekid vatre", rekao je on.

Borci grupe „Južni“ bacili VOG-ove ukrajinskim militantima na Zaporoški front

20:33 - Kod Rabotina, ruski vojnici su dugo bili sputani zbog dosadne vatrene tačke neprijatelja. Danas su momci uporno odlučili da unište mitraljesku posadu ukrajinskih militanata. Kao što vidite, nekoliko VOG-a je sjajno uradilo svoj posao.

 

 

Zelenski upao u "trostruku zamku" Putina

18:32 - Rusija ima tri važna aduta koji joj pomažu da pobedi Ukrajinu, piše italijanski dnevni list „Republika“.

Kristi posetio Ukrajinu i sastao se sa Zelenskim

17:23 - Kandidat za nominaciju Republikanske stranke za predsedničke izbore u SAD Kris Kristi posetio je danas Ukrajinu, gde se sastao sa predsednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim.


Kristi, nekadašnji saveznik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, naglasio je tokom posete Ukrajini da SAD podržavaju i nastaviće da podržavaju Ukrajinu, prenosi Rojters, uz ocenu da ga takav stav izdvaja od drugih kandidata, uključujući Trampa, koji je oštro kritikovao američki podršku ratu u Ukrajini.

Erdogan: Preradićemo rusku pšenicu u brašno i poslati ga afričkim zemljama

16:47 - Turska planira da preradi rusku pšenicu u brašno, koje bi onda poslala afričkim zemljama, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Pšenicu koju Rusija isporučuje preko koridora u Crnom moru preradićemo u brašno i to brašno će onda biti poslato najsiromašnijim afričkim zemljama i zemljama u razvoju", naveo je Erdogan, ali nije precizirao na koji koridor u Crnom moru misli, prenosi TAS S.

Navaljniju još 19 godina zatvora

16:20 - Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni osuđen je danas na još 19 godina zatvora na suđenju u udaljenoj kaznenoj koloniji. Navaljni je proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije i aktivnosti. On je na suđenju porekao optužbe.

Navaljnom je ovo peta osuda. Navaljni već služi kaznu od devet godina zbog pronevere i nepoštovanja suda.

Ukrajina: Rusi planiraju napad na rafineriju u Belorusiji

15:52 - Ukrajinska bezbednosna služba optužila je danas Rusiju da priprema napad pod "lažnom zastavom" na rafineriju nafte Mozir u Belorusiji kako bi za njega okrivila ukrajinske sabotere i pokušala da uvuče Minsk u rat u Ukrajini.

Kako se tvrdi u saopštenju koje je Ukrajinska bezbednosna služba objavila na Telegramu, napad bi izvršile bi vojne i obaveštajne snage, koje je Moskva poslala u Belorusiju, prerušene u pripadnike Vagnera, koji su prognani iz Rusije nakon što su organizovali pobunu u Rusiji u junu ove godine.

IAEA: Nema eksploziva na krovovima reaktora nuklearke u Zaporožju

15:20 - Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da njeni inspektori nisu pronašli eksploziv na krovovima reaktora nuklearke elektrane Zaporožje.

"Stručnjaci IAEA nisu primetili nikakve mine ili eksplozive na krovovima reaktorskih zgrada bloka tri i bloka četiri i halama turbina", saopštila je IAEA.

IAEA navela je da joj je pristup krovovima omogućen nakon mesec dana od zahteva.

Putin potpisao zakon: Blokada za sredstva stranaca koji su pod sankcijama Moskve

14.50 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon o blokadi novčanih sredstava i imovine pravnih lica koji su pod kontrolom stranih organizacija i građana protiv kojih Rusija preduzima restriktivne mere.

"Kijev izgubio preko 43.000 vojnika"

13.33 - Od početka kontraofanzive, u periodu jun-jul, Кijev izgubio preko 43.000 vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kijev za sada nije komentarisao ove navode.

 

Ofanziva je usporila? Strah Zapada raste

13.06 -  Da li Putin ima čak tri aduta u rukavu?

Uništen "Bredli" u pravcu Zaporožja (VIDEO)

12.48 - Vojnici 22. brigade specijalnih snaga uništili su u pravcu Zaporožja još jedan ukrajinski M2 „bredli“ proizvodnje SAD.

 

 

 

U Sočiju će biti pojačane mere bezbednosti luke

12.14 Mere bezbednosti u luci Soči biće pojačane, na osnovu odluke gradskih vlasti, saopštio je danas gradonačelnik Aleksej Kopajgorodski.

On je na Telegramu napisao da u gradu ima oko 3.000 kamera i da je planirano da njihov broj bude povećan. Trenutno u Sočiju boravi više od 200.000 turista, naveo je Kopajgorodski i dodao da se preduzimaju sve mere za bezbednost stanovnika i gostiju.

Rusko Ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da je noćas osujećen pokušaj napada ukrajinskih pomorskih dronova na mornaričku bazu u Novorosijsku.

Krvoproliće u Ukrajini (VIDEO)

11.45Više od 200 Rusa poginulo kad su rakete pretvorile kamp na plaži u vatrenu kuglu

Peskov: Kremlj ne veruje u uveravanja SAD o olakšavanju ruskog izvoza hrane

11.05 - Kremlj nije spreman da veruje u uveravanja SAD o olakšavanju ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda i mineralnih đubriva, ako se Rusija vrati sporazumu o žitu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao za RIA Novosti da Rusija nikako ne veruje u ta uveravanja SAD.          

Američki državni sekretar Entoni Blinken zamerio je ranije Rusiji što se povukla iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka. 

Oboreni dronovi iznad Berdjanska i Azovskog mora

10.34 - Ruska PVO je protekle noći oborila udarne dronove iznad Berdjanska i Azovskog mora, rekao je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Uništeni ukrajinski S-300

09.58 -

 

 

NATO ORUŽJE DIGNUTO U VAZDUH Ostali samo dugmići (VIDEO)

09.29 - Na Telegram kanalima pojavio se snimak koji navodno prikazuje gomilu uništenih i napuštenih NATO oklopnih vozila na frontu u Donbasu, u oblasti Zaporožje.

Masovni napad na Krim

09.25 - Ukrajinske snage gađale su poluostrvo sa 13 dronova, ali je ruska vojska sprečila masovni napad, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

 

Šojgu proverio stanje na prvoj liniji fronta: Komandant snaga pokazao zaplenjeno švedsko vozilo CV-90 (VIDEO)

08.30 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je proveru komandnog punkta na prvoj liniji fronta grupe snaga „Centar“ u zoni specijalne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Кomandant grupe snaga „Centar“ general-potpukovnik Andrej Mordvičev pokazao je Šojguu jednu od mnogih neprijateljskih jedinica oklopnih vozila zaplenjenih u borbama - švedsko borbeno vozilo pešadije CV-90, stoji u saopštenju.

 

 

Ruski pozdrav sa fronta "Dobro jutro" (FOTO)

08.07

 

 

"ŠTA GOD NEPRIJATELJ RADIO..." (VIDEO)

07.55 Zelenski o toku kontraofanzive Kijeva

Sprečen napad ukrajinaca

07.35 - Ruska vojska odbranila vojno-pomorsku bazu u Novorosijsku

Gomile uništenih i napuštenih NATO oklopnih vozila u Zaporožju (VIDEO)

07.15

 

 

Rusko MO "Svi ukrajinski čamci su uništeni"

07.10 - Dva bespilotna čamca kojima su Oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu pomorsku bazu u Novorosijsku su uništena, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Oružane snage Ukrajine su noćas, koristeći dva čamca bez posade, pokušale da napadnu pomorsku bazu Novorosijsk.

Bespilotni čamci su vizuelno otkriveni i uništeni vatrom iz standardnog naoružanja ruskih brodova koji čuvaju mornaričku bazu", navelo je rusko Ministarstvo.

Gubernator Krasnodarskog kraja Venijamin Kondratjev izjavio je da nema žrtava ni štete.

Ukrajina sa druge strane tvrdi da je oštetila veliki ruski desantni brod

"Kao rezultat napada, na Olenegorskom je stvorena ozbiljna rupa i trenutno nije u stanju da obavlja svoje borbene misije. Sve izjave Rusa o 'odbijenom napadu' su lažne“, rekao je taj izvor, prenosi Interfaks Ukrajina.

Zelenski o situaciji na frontu

07.00 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ruske trupe svim silama pokušavaju da zaustave odbrambene snage Ukrajine, ali da ukrajinski branioci dominiraju. Zelenski je to izjavio u svojoj večernjoj video poruci.

"Napadi su veoma jaki. Na pravcu Kupjanska, Limana, Bahmuta, Marinke, Avdejevke. Južni pravac. Svuda je teško. Ali šta god da neprijatelj čini, ukrajinska snaga je ta koja dominira", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Unian. Dodao je da Ukrajina radi na tome da ima više sistema protivvazdušne odbrane i da je to zadatak svakog njenog ambasadora i svih njenih predstavnika, piše Tanjug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading