AMERIKANCI UPOZORAVAJU Putin postavio smrtonosnu zamku za Ukrajince
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Nema smisla nastaviti ofanzivu Ukrajine, jer će se čak i u slučaju proboja prve linije odbrane suočiti sa kontranapadom ruskih rezervi, bez podrške sopstvene artiljerije i dronova.

Ovo je izneo bivši analitičar Pentagona za spoljne odnose, profesor političkih nauka na Tehnološkom institutu u Masačusetsu Bari Pozen u članku za Foreign Policy.

Ofanziva Ukrajine i poverenje zapadnih zemalja u njen uspeh, prema Pozenu, mogu se zasnivati samo na pretpostavci da Rusija nema rezervi, čija je verovatnoća, smatra ekspert, izuzetno mala.

„Međutim, ako je ova pretpostavka (o nedostatku rezervi) pogrešna, onda verovatno nema mnogo smisla da Ukrajina održava trenutne napore, jer, čak i ako prodre duboko u teritoriju koju drži Rusija, onda, verovatno će se suočiti sa teškim ruskim kontranapadima pod najgorim mogućim okolnostima.

Njene sopstvene snage, koje su oslabljene i raspršene iz prethodnih bitaka, verovatno neće biti dovoljno snabdevene. U ovom trenutku, ukrajinske snage mogu takođe biti van dometa nekih svojih dronova za podršku , artiljeriju i rakete na koje su se oslanjali“, rekao je stručnjak.

Prema Pozenovim rečima, problem za Ukrajinu će biti to što neće imati iskustvo na koje bi se u ovom slučaju moglo osloniti, niti potreban broj vazdušnih snaga.

Čak i ako se zadrži tempo ofanzive, smatra ekspert, Oružane snage Ukrajine će se suočiti ne samo sa taktičkim rezervama Rusije, koje će im stati na put, već i sa njenim operativnim rezervama sposobnim za kontranapad.

„Ruski avioni, koji su poslednjih nedelja bili daleko uspešniji u kopnenim udarima nego što su bili na početku rata, mogli bi dodatno da uspore napredovanje Ukrajine gađajući i borbene jedinice i logistiku“, dodao je Pozen.

Analitičar je primetio da čak i ako sve ove probleme Ukrajina analizira u toku daljeg planiranja, postoji vrlo malo istorijskih primera koji bi opravdali optimizam u pogledu uspeha ukrajinskih oružanih snaga.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading