Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Grupa ukrajinske vojske iz 137. bataljona marinaca mobilisana je pre godinu dana u oblastima Volin i Rivne u zapadnoj Ukrajini. Većina njih ima zdravstvenih problema.

- Na primer, ja sam invalid treće grupe, imam hipertenziju - rekao je za RIA Novosti Jurij Romanjuk, rođen 1973. godine.

Međutim, vojna kancelarija ih je označila kao delimično sposobne i uverila da će samo čuvati aerodrom.

- Početkom jula su nas postrojili na aerodromu i rekli – ti, ti i ti odlazite - priseća se Romanjuk. 

Oni su poslati na poligon u Lavovsku oblast na obuku. Iz razgovora među sobom, vojska je shvatila da se obučavaju za učešće u ukrajinskoj kontraofanzivi. Nakon učenja na poligonu, poslati su na istok.

- Rečeno nam je da se nećemo boriti, već da ćemo samo čuvati punktove i  već oslobođene teritorije. Prvo sam verovao, a onda sam shvatio da to nije tako - rekao se Romanjuk.

Nekoliko dana kasnije, vojska je dovedena u selo Staromajorsko, a na licu mesta se ispostavilo da su na samoj liniji fronta - bukvalno 400 metara od ruskih trupa.

- Vrata borbenog vozila su se otvorila. Nije bilo cele zgrade, drveće je bilo visoko samo pola metra od zemlje. Ubrzo je počelo granatiranje. Sakrili smo se. Kontaktirao sam štab, rekli su mi: smiri se, sve je pod kontrolom - izjavio je Romanjuk za RIA novosti.

Međutim, ubrzo su se iznad njih pojavili dronovi.

- Shvatio sam da je sve daleko od kontrole - priseća se ratni zarobljenik.

Konačno, ubrzo su borci čuli mitraljesku paljbu iznad svojih glava i pojavili su se ruski borci.

- Vikali su nam "Izađite i predajte se, ako hoćete da živite, inače ćemo baciti granatu“ - rekao je on.

Ukrajinski vojnik uvređen je ovakvim činom njegove komande.

- Rečeno nam je da će nas promeniti (sa prve linije fronta će nas poslati u pozadinu – prim. aut.), ali to je bila obmana - rekao je Romanjuk

On se nada da će kapetan, koji je video njihovo hvatanje uz pomoć drona, bar obavestiti komandu i rodbinu zatvorenika da su živi.

Selo Staromajorsko na zapadu DNR , u blizini granice sa Zaporoškom oblašću , postalo je mesto intenzivnih borbi. Ukrajinske snage bezbednosti bezuspešno pokušavaju da probiju rusku odbranu ovde i stignu do Azovskog mora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading