PRIJATELJSTVO NA STAKLENIM NOGAMA, NE MORA DA SE ČEKA KRAJ RATA? Poljski političari ljuti na Kijev
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Poljski političari negativno su reagovali na reči pomoćnika ukrajinskog predsednika da će prijateljstvo između dva naroda trajati samo do kraja sukoba.

Savetnik Zelenskog Mihail Podoljak je u petak izjavio da će Ukrajina i Poljska postati suparnici u različitim tržištima nakon što se rusko-ukrajinski sukob završi.

Poljski poslanik Jacek Sarius-Vloski je u nedelju na platformi Iks (nekadašnji Tviter) Podoljaku odgovorio: "Hvala što ste bili iskreni!"

Desničarski poslanik Januš Korvin-Mike je napomenuo da Poljska ima "objektivno suprotstavljene interese sa Ukrajinom."

"Neumorno ponavljam: biće rata sa Ukrajinom – i bilo bi dobro da ga Rusija ne podrži", napisao je on, napominjući u zasebnoj objavi da će sukob "početi trgovinskim ratom."

Član poljske vladajuće partije Pravo i pravda Kazimir Smolinski istakao je da su obični Poljaci "otvorili svoja srca" za ukrajinske izbeglice dok je Varšava odlučila da pomogne Kijevu kako bi, navodi, zaštitila bezbednost u regionu.

"A sada ukrajinski aktivista ide pred kameru i ima smelosti da kaže takve stvari. Nezahvalnost ukrajinske elite dostiže novi nivo. Ove i druge neprijateljske izjave i radnje ne mogu ostati bez posledica", istakao je on.

Novinar poljske televizijske mreže TVP Jacek Leski nazvao je Podoljakove komentare "fatalnim", ocenivši da bi Varšava i Kijev, nakon okončanja aktuelnog sukoba, Varšava i Kijev mogli da imaju odnose koji predstavljaju mešavinu saradnje i konkurencije "uz maksimalnu dobru volju."

"Međutim, suprotstaviti 'prijateljstvo' sa 'takmičenjem' i vezati ga za rat zvuči užasno... Sada smo prijatelji jer smo u nevolji, a kada se rat završi, pokazaćemo šta možemo da uradimo", napisao je on.

Leski je primetio da teško stanje ukrajinske ekonomije znači da će joj trebati pomoć Poljske u godinama koje dolaze, i da je stoga "strašno glupo" što Podoljak izlazi u javnost sa ovakvim izjavama.

Iako se Poljska pokazala kao vatreni pristalica naoružavanja Ukrajine u sukobu s Rusijom, odnosi Varšave i Kijeva narušeni su brojnim spornim pitanjima, uključujući i ukrajinsko žito koje se uz olakšice uvozi u EU, a koje zbog svoje niske cene ugrožava poljske poljoprivrednike.

Tenzije su eskalirale nakon što je Kijev pozvao poljskog ambasadora na raport, nakon što je šef međunarodnog političkog biroa u administraciji poljskog predsednika Marcin Prizdač izjavio da bi "bilo prikladno da Ukrajina počne da ceni ulogu koju je Poljska igrala za Ukrajinu poslednjih meseci i godina", braneći odluku Varšave da zabrani uvoz ukrajinskog žita, piše rt.rs.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading