zelenski nato
Foto: EPA/EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ukrajina neće razmenjivati teritorije za članstvo u NATO-u, izjavio je u utorak savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak .

„Zamena teritorije za NATO kišobran? Čudno. To jest, namerno gubitak demokratije... uništavanje međunarodnog prava i obavezno prenošenje rata na druge generacije“, napisao je Podoljak na svojoj stranici na društvenoj mreži Iks (bivši Tvitter).

Podoljak takođe smatra da je NATO trebalo da najavi ubrzanje isporuke naoružanja Ukrajini, a ne o ustupanju teritorije Rusiji.

„Pa zašto onda predlagati scenario zamrzavanja koji Rusija želi umesto ubrzavanja isporuke oružja?“ naglasio je on.

Ranije u utorak, šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Džesen istako je da bi ustupanje teritorija Rusiji mogao postati jedan od mogućih načina kompromisa između strana u sukobu.

- Mislim da bi rešenje moglo biti da se Ukrajina odrekne teritorije i zauzvrat dobije članstvo u NATO -  izjavio je načelnik štaba generalnog sekretara NATO-a Sijan Džensen, a javio norveški "Verdens Gang", prenose "RIA Novosti".

Podestimo, krajem septembra 2022. godine, Vladimir Zelenski je objavio da Ukrajina podnosi zahtev za ulazak u NATO po ubrzanoj osnovi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading