himars
Foto: EPA/EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Ukrajinska vojska tvrdi da je na nekoliko mesta probila prvu odbrambenu liniju ruskih snaga. Moskva navodi da su ruske snage zauzele nekoliko strateških uzvišenja u blizini Kupjanska na istoku Ukrajine.

Kijev najavljuje još žešće napade dronovima na teritoriju Rusije. Interkontinentalne balističke rakete "sarmat", koje mogu da nose deset ili više nuklearnih bojevih glava, Rusija stavila na borbeno dežurstvo.

 

BLOG UŽIVO

 Ukrajinske snage postigle znatan napredak ka južnim teritorijama

Ukrajinske snage postigle su ''znatan napredak'' u napadu na ruske utvrđene položaje na jugu, saopštio je danas portparol za bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

On je istakao da su ti rezultati postignuti u poslednja 72 sata, i to u područjima južno od Zaporožja, prenosi Bi-Bi-Si.

Službe bezbednosti Ukrajine sumnjiče oligarha Kolomojskog za proneveru novca

Ukrajinska policija obavestila je oligarha Igora Kolomojskog da ga sumnjiči za prevaru, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine.

On je osumnjičen za proneveru nezakonito stečene imovine, prema nalazima Službe bezbednosti i Ukrajinskog Biroa za ekonomsku bezbednost, prenosi Blumberg.

Kolomojski je navodno od 2013. do 2020. godine proneverio preko 500 miliona grivni (13,5 miliona dolara) iz bankarskih institucija pod njegovom kontrolom, a u toku je pretkrivična istraga pod nadzorom Glavnog tužilaštva.

Još dva teretna broda napustila ukrajinsku crnomorsku luku

Dva teretna broda napustila su luku u blizini Odese, izjavio je danas zamenik ukrajinskog premijera Oleksandar Kubrakov, napominjući da je reč o trećem i četvrtom brodu koji su isplovili iz ukrajinskih luka kroz Crno more otkako se Rusija povukla iz sporazuma o bezbednom prolazu za brodove.

SAD prvi put šalju municiju sa osiromašenim uranijumom Kijevu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prvi put će Ukrajini poslati kontroverznu municiju koja sadrži osiromašeni uranijum i može da probije oklop, preneo je danas Rojters, pozivajući se na dokument u koji je imao uvid, kao i na potvrde dvojice neimenovanih američkih zvaničnika.

Jedan od izvora je naveo da municija može da se ispaljuje iz američkih tenkova Abrams koji bi trebalo da budu isporučeni Ukrajini narednih sedmica, dok je drugi rekao da će novi paketi pomoći, koji će uključivati ovaj tip municije, imati vrednost između 240 i 375 miliiona dolara.

Starovojt: U ukrajinskom grantiranju Kurske oblasti povređena žena

U ukrajinskom grantiranju sela Uspenovka u Kurskoj oblasti, u Rusiji, povređena je žena, saopštio je gubernator Roman Starovojt.

Ispaljene su tri granate, a na jednoj od kuća razbijena su stakla, napisao je Starovojt na Telegramu. Kurska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Rusi raspoređuju jedinice u rezervi

Ruska vojska je rasporedila elemente novostvorene rezervne vojske kako bi omogućila jedinicama koje se trenutno nalaze na liniji fronta u istočnom regionu Luganska da se prerasporede bočno radi odbrane od ukrajinske kontraofanzive na jugu, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISV). pozivajući se na ukrajinskog zvaničnika.

Devet jedinica za dva sata

 

Ukrajinska vojska je za oko dva sata ispalila devet jedinica kasetne municije kalibra 155 milimetara na Donjeck i Jasinovatu, saopšteno je iz administracije DNR.

Zelenski:Trupe napreduju sa kontraofanzivom protiv ruskih snaga

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je izjavio da vojne trupe napreduju u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, demantujući zapadne zvaničnike koji tvrde da Ukrajina sporo zauzima teritorije.

Tokom dugo najavljivane kontraofanzive, koja traje već gotovo tri meseca, zauzeto je više od desetak sela, ali nijedan veći grad, prenosi Rojters.

Zelenski

Alo!ilustracija

 

 

Najava mobilizacije u Ukrajini

Ukrajinske vlasti bi uskoro mogle da pokušaju da sprovedu veliku mobilizaciju u uslovima velikih gubitaka u Oružanim snagama Ukrajine, piše Asia Times.

„Postoje izveštaji da će Kijev ovog meseca pokušati da izvrši veliku mobilizaciju“, piše kolumnista Stiven Brajan.

Kao što je Brajan primetio, takav potez bi bio neprijatan za ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, jer će studenti takođe biti mobilisani.

Povređeno 5 osoba

Pet osoba povređeno je u ukrajinskom granatiranju Donjecka, saopštio je gradonačelnik Aleksij Kulemzin na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, pogođen je i vrtić, prenosi list Izvestija.

 

Ukrajinski biznismen Kolomojski osumnjičen za prevaru i pranje novca

Zvaničnici državne bezbednosti Ukrajine  imenovali su uticajnog biznismena Igora Kolomojskog kao osumnjičenog u slučaju prevare i pranja novca, saopštila je danas ta služba.

Predsednik Volodimir Zelenski označio je borbu protiv korupcije kao prioritet dok se Ukrajina bori u ratu protiv Rusije, koji traje već 18 meseci.

Kako prenosi Rojters, Zelenski, koji je postao poznat kao komičar i igrao ulogu predsednika u emisiji emitovanoj na TV kanalu u vlasništvu Kolomojskog, negirao je da ima lične veze sa biznismenom.

 

Vlasti u Donjecku tvrde da su ukrajiinske snage grad gađale kasetnim granatama

Snage Kijeva gađale su Donjeck kasetnom municijom, ispaljeno je osam projektila na različite delove grada, rekao je gradonačelnik grada Aleksij Kulemzin na svom Telegram kanalu.

Ukazao je da je u jednom od napada ranjeno četvoro civila.

Moskva: Presretnuta dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti

Iznad Belgorodske oblasti jutros su presretnuta dva ukrajinska drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Tako je sprečen novi pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima na teritoriji Rusije - dodaje se u saopštenju. 

Ukrajinska kontraofanziva će se završiti pre kraja septembra

Ukrajinska kontraofanziva će se završiti pre kraja septembra, pošto su Oružane snage iscrpile najveći deo svog potencijala, izjavio je penzionisani američki vojni oficir Danijel Dejvis.

Figaro: Ukrajinci dezetiraju

Mnogi Ukrajinci, koji su na početku sukoba otišli ​​na front kao dobrovoljci, dezertirali su, suočeni sa vojnom realnošću, piše Figaro.

Prema pisanju lista, mnogi su uspeli da pobegnu iz zemlje uz pomoć mita. I iako se begunci često suočavaju sa osudama u inostranstvu, svoj čin objašnjavaju brigom za svoje porodice, prenosi izdanje.

Donjeck i Makejevka na udaru

Tokom noći ukrajinske snage nastavile su da gađaju Donjeck i Makejevku, ispaljeno je 16 projektila.

Starovojt: U ukrajinskom grantiranju Kurske oblasti povređena žena

U ukrajinskom grantiranju sela Uspenovka u Kurskoj oblasti, u Rusiji, povređena je žena, saopštio je gubernator Roman Starovojt. Ispaljene su tri granate, a na jednoj od kuća razbijena su stakla, napisao je Starovojt na Telegramu.

Kurska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Moskva: Sprečen pokušaj napada na Krim

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su ruske snage uništile tri ukrajinska bespilotna čamca, koji su pokušali da napadnu Krimski most.

krim

EPA-EFE/STRINGER

 

 

"Oko 02:20 po moskovskom vremenu, u Crnom moru je uništen treći ukrajinski bespilotni čamac, koji je kijevski režim poslao da izvrši teroristički napad na Krimski most“, objavljeno je na Telegram kanalu Ministarstva.

Kijev: Probijene ruske linije

Kijev tvrdi da su ukrajinske trupe na nekoliko mesta probile prvu odbrambenu liniju ruskih snaga, iako su, kako se ističe, tada naišle na još jače utvrđene ruske položaje.

Zamenica ministra odbrane Hana Maljar rekla je da napredak načinjen u regionu Zaporožja. Vašington je takođe saopštio da su ukrajinske snage postigle značajan napredak na južnom frontu u poslednja 72 sata.

Moskva: Progres kod Kupjanska

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene oružane snage zauzele nekoliko strateških uzvišenja u blizini Kupjanska, grada na istoku Ukrajine, gde su moskovske trupe pojačale pritisak tokom avgusta.

Takođe se tvrdi da su ukrajinske snage pretrpele "značajne“ gubitke.

"Sarmat" stavljen u funkciju

Ukrajina je u junu pokrenula kontraofanzivu protiv ruskih pozicija na jugu, ali je Rusija odgovorila pokušajem da povrati teritoriju na severoistoku.

Savetnik predsednika Ukrjaine Mihailo Podoljak rekao je da će se pojačati napadi dronovima na teritoriju Rusije i da takve akcije pokazuju da se rat postepeno prebacuje na Rusiju.

Šef ruske svemirske agencije "Roskosmos" rekao je da su interkontinentalne balističke rakete "sarmat", koje mogu da nose deset ili više nuklearnih bojevih glava, stavljene na borbeno dežurstvo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će se predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastati 4. septembra u Sočiju. Jedna od tema trebalo bi da bude obnova sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading