AMERIČKI MEDIJI: SAD koriste Ukrajinu kao poligon za testiranje oružja!
Foto: mil.gov.ua

Pentagon „vodi beleške“ o upotrebi elektronskog ratovanja (EV) od strane Rusije i Ukrajine dok se priprema za mogući obračun sa Kinom, izvestio je vojni list Defens Nevs.

Članak, objavljen u sredu, pokrio je nedavnu diskusiju na Vazdušnoj, svemirskoj i sajber konferenciji u Nacionalnoj luci, Merilend. Na događaju je učestvovao Džoš Koslov, vođa 350. spektralnog ratnog krila, koje je stvoreno pre dve godine da predvodi pokušaj zemlje da sustigne napredni elektronski rat.

„Agilnost koju obe strane pokazuju na način na koji izvode operacije u spektru je zapanjujuća“, rekao je američki vojni komandant o sukobu u Ukrajini. „Obe strane veoma, veoma dobro rade igru mačke i miša.

„U budućnosti, za nas, ako se suočimo sa vršnjakom, biti okretan i brz je ključ uspeha u spektru“, dodao je on.

Organizacije vojnih stručnjaka poput Britanskog Kraljevskog instituta za ujedinjene službe (RUSI) navode ruske EV sposobnosti kao jedan od ključnih razloga zašto ukrajinske snage nisu uspele da ostvare bilo kakav opipljiv napredak tokom tri meseca svoje letnje protivofanzive.

Na bojnom polju, ruske trupe ometaju ukrajinske komunikacije, ometaju ciljanje precizne municije koju je obezbedio Zapad i identifikuju mete za napade putem obaveštajnih signala. Elektronske protivmere takođe pomažu ruskoj vojsci da spreči napade ukrajinskih dronova unutar Rusije.

Ukrajinsko rukovodstvo je reklamiralo svoju naciju kao poligon za testiranje naprednih zapadnih sistema naoružanja, tvrdeći da njihovi proizvođači imaju jedinstvenu priliku za stvarna borbena ispitivanja svojih prototipova.

Ben Volas, tadašnji sekretar za odbranu Velike Britanije, nazvao je Ukrajinu „borbenom laboratorijom“ za britansku vojsku tokom izveštaja parlamentu u julu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading