SERIJA EKSPLOZIJA U ZAPOROŽJU, DNJEPROPETROVSKU I ODESI Danilov: Ukrajina nema plan B?(FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Posle sastanaka sa američkim zvaničnicima Vašingtonu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u prvu posetu Kanadi od početka rata.

Premijer Kanade Džastin Trido poručio je Zelenskom da je njegova poseta prilika za Kanađane da direktno ukrajinskom predsedniku, a preko njega i ukrajinskom narodu, poruče koliko čvrsto i nedvosmisleno stoje uz Ukrajinu.

Ukrajinci su u petak gađali štab ruske Crnomorske flote koji se nalazi u centru Sevastopolja. Ukrajinska vojska je saopštila da je u napadu koristila rakete "storm šedou" i "skalp" koje su Kijevu isporučene iz Velike Britanije i Francuske.

Iduće nedelje počinje isporuka američkih tenkova "abrams" Kijevu, što je samo deo novog paketa američke vojne pomoći od 325 miliona dolara.

U paketu su kasetna municija i protivtenkovsko naoružanje, a američki mediji prenose da je Džozef Bajden tokom razgovora u Vašingtonu obećao Zelenskom da će SAD Ukrajini poslati i manji broj raketa dugog dometa.

Pomoć stiže i iz Evrope, pošto je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je Ukrajini isplaćeno još 1,5 milijardi evra.

BLOG UŽIVO

Snimak artiljerijskih udara kod Avdejevke

21.52

Ukrajina dobila osmu tranšu od 1,5 milijardi evra makrofinansijske pomoći od EU

19.38- Ukrajina je dobila osmu tranšu od 1,5 milijardi evra u okviru paketa makrofinansijske pomoći (MFA) od Evropske unije za ovu godinu, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.

„Makrofinansijska pomoć EU je značajan doprinos obezbeđivanju finansijske stabilnosti i ubrzanju pobede u ratu“, rekao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko, prenosi Ukrinform.

Krah ofanzive?

19.06- Oružane snage Ukrajine doživele su neuspeh u pokušaju da napreduju u području Urožajnog na južnodonjeckom pravcu, u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je savetnik vršioca dužnosti načelnika regiona Jan Gagin.

"Ofanziva oružane snage Ukrajine doživela je neuspeh kod Urožajnog. Uprkos više pokušaja i testiranja taktika – nisu imali uspeha. Nekoliko nedelja su gađali naše položaje artiljerijom, pokušali su da zađu na naše položaje, gađali nas svim mogućim sredstvima – sve to se pokazalo neuspešnim. Na kraju, veći deo jurišne grupe protivnika je bio uništen, dok su se ostali brzo razbežali", rekao je on.

Uništen još jedan "Leopard" tenk

18.18

 

 

U Norveškoj uhapšen bivši komandant paravojne grupe „Vagner”

14:55 - Norveška policija je uhapsila bivšeg komandanta ruske paravojne grupe „Vagner” Andreja Medvedeva zbog toga što je navodno na ilegalan način pokušao da pređe granicu i vrati se nazad u Rusiju, nakon što je zatražio azil u Norveškoj ranije ove godine, saopštili su danas advokati uhapšenog.

Iz policije su prethodno saopštili da je uhapšen muškarac u 20-im godinama zbog pokušaja da ilegalno pređe granicu, ali nisu naveli o kome je reč, prenosi Rojters.

Krah ofanzive?

14:20 -Oružane snage Ukrajine doživele su neuspeh u pokušaju da napreduju u području Urožajnog na južnodonjeckom pravcu, u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je savetnik vršioca dužnosti načelnika regiona Jan Gagin.


"Ofanziva oružane snage Ukrajine doživela je neuspeh kod Urožajnog. Uprkos više pokušaja i testiranja taktika – nisu imali uspeha. Nekoliko nedelja su gađali naše položaje artiljerijom, pokušali su da zađu na naše položaje, gađali nas svim mogućim sredstvima – sve to se pokazalo neuspešnim. Na kraju, veći deo jurišne grupe protivnika je bio uništen, dok su se ostali brzo razbežali", rekao je on.

Ruska vojska uništila deo zaliha krstarećih raketa i municije sa osiromašenim uranijumom

13:50 - Oružane snage Rusije izvele su tokom nedelje 12 grupnih napada na objekte za remont aviona Oružanih snaga Ukrajine i baze stranih plaćenika.

Kako su saopštili u ruskom Ministarstvu odbrane, uništen je deo zaliha krstarećih raketa i granata sa osiromašenim uranijumom koje je Zapad isporučio Ukrajini.

Minesašvili: PVO sistemi su uništili sedam ukrajinskih dronova

13:25 - Položaji ukrajinske vojske bili su mete napada teških ruskih bacača granata Solncepek na donjeckom pravcu, izjavio je za Sputnjik portparol grupe „Jug“ Georgij Minesašvili.

Prema njegovim rečima, PVO sistemi su uništili sedam ukrajinskih dronova u oblastima Berestovo i Otradovka u DNR.

Lavrov Guterešu predao poruku devojčice iz Luganska

12:55 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predao je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu video-poruku učenice iz Luganska, Faine Savenkove u kojoj ona traži da kijevski režim prekine ubijanje dece u Donbasu, da se prestane sa granatiranjem civilnih objekata i školama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Snimak je predat tokom sastanka Lavrova i Gutereša u sedištu UN u Njujorku, navelo je ministarstvo.

Ruske snage lansirale 15 dronova

12:30 - Ruske ruske snage noćas su lansirale 15 bespilotnih letelica tipa Šahed na ciljeve na jugoistoku Ukrajine, a ukrajinska PVO je oborila njih 14, saopšteno je danas iz komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

"Pravac napada je bio Zaporožje i Dnjepropetrovska oblast", navedeno je  u saopštenju, prenosi agencija Unian.

Štab Crnomorske flote: Imamo mnogo takvih ciljeva

 

11:58 - Rukovodilac pres centra ukrajinskih oružanih snaga južnog sektora Natalija Gumenjuk izjavila je danas da je ukrajinski napad na štab ruske Crnomorske flote 22. septembra u Sevastopolju veoma moćan rezultat i da Ukrajina "tamo ima mnogo takvih ciljeva".

Gumenjuk je rekla da je pogađanje takvog objekta uvek veoma moćan rezultat, ne samo borbeni, već i moralni i psihološki, prenosi agencija Unian. "Tamo imamo mnogo takvih ciljeva. Još je rano da se otkrivaju svi detalji. Biće sve više iznenađenja za njih“, dodala je ona.

Gagin: Oružane snage Ukrajine doživele neuspeh

11:20 - Oružane snage Ukrajine doživele su neuspeh u pokušaju da napreduju u području Urožajnog na južnodonjeckom pravcu, u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je savetnik vršioca dužnosti načelnika regiona Jan Gagin.

„Ofanziva oružane snage Ukrajine doživela je neuspeh kod Urožajnog. Uprkos više pokušaja i testiranja taktika – nisu imali uspeha. Nekoliko nedelja su gađali naše položaje artiljerijom, pokušali su da zađu na naše položaje, gađali nas svim mogućim sredstvima – sve to se pokazalo neuspešnim. Na kraju, veći deo jurišne grupe protivnika je bio uništen, dok su se ostali brzo razbežali“, rekao je on.

Istekla zabrana uvoza žitarica iz Ukrajine

10:55 - Privremena zabrana uvoza ukrajinskih žitarica a posebno pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice – koja se odnosila na zemlje  EU koje se nalaze pored Ukrajine - Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Rumuniju i Bugarsku, istekla je 15. septembra, ali su prve tri zemlje izdale sopstvene zabrane uvoza ukrajinskog žita i druge robe, navodeći potrebu da zaštite svoje poljoprivrednike od konkurencije zbog značajno povećanog ukrajinskog uvoza.

I Ukrajina i Evropska komisija pozvale su ih da povuku jednostrano produženje embarga, a Komisija analizira preduzete mere.

Kijev: Rezultat napada na štab ruske mornarice u Sevastopolju desetine mrtvih

10:25 - Ukrajinske Snage za specijalne operacije (SOF) tvrde u saopštenju da je rezultat napada na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju desetine mrtvih i ranjenih, „uključujući i više rukovodstvo flote“, prenosi CNN.

U saopštenju SOFa na Telegramu navedeno je da je specijalna operacija pod nazivom „Zamka za krabu“, koja je izvedena u petak, bila tempirana u trenutku kada su se sastajali visoki oficiri ruske mornarice i da je njen rezultat desetine mrtvih i ranjenih, „uključujući i više rukovodstvo flote“.

Blumberg: SAD traže pojašnjenje od Poljske u vezi sa stavom prema Ukrajini

09:45 - Sjedinjene Američke Države traže pojašnjenje od Poljske nakon što su zvaničnici te zemlje najavili da bi mogla da bude obustavljena vojna pomoć Ukrajini, objavio je Blumberg pozivajući se na američkog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman.

Neimenovani izvor je rekao da je Poljska i dalje posvećena podršci Ukrajini, ali je naveo da je precizan stav zemlje nejasan.

Ahmad nije potvrdio da je Kijev napao Sevastopolj

09:05 - Zamenik britanskog ministra spoljnih poslova Tarik Ahmad nije potvrdio za Sputnjik da je Kijev napao Sevastopolj britanskim projektilima Storm Šedov.

"Kao i svaka suverena država, Ukrajina ima pravo na samoodbranu. I Velika Britanija podržava suverenu Ukrajinu", rekao je on nakon zahteva da prokomentariše informaciju da je Storm Šedov pogodila Sevastopolj.

U Sevastopolju obustavljen prevoz putnika

08:48 - U Sevastopoljskom zalivu obustavljen je prevoz putnika, saopštile su gradske vlasti.

Gubernator grada Mihail Razvožajev rekao je da su, prema preliminarnim informacijama, u Sevastopolju dejstvovali sistemi PVO i da su fragmenti rakete pali u području pristaništa Suharnaja Balka. Sve službe su izašle na lice mesta.

Čehov: Uništena dva skladišta ukrajinske avijacije

08:20 - Ruska avijacija uništila je dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, saopštio je portparol grupe istok Oleg Čehov.

„U vazdušnom napdu pogođeni su položaji i tehnika Oružanih snaga Ukrajine u području Novodonjecka, Urožajnog i Prijutnog, uništena su dva skladišta municije u Jelisavetovki i Konstantinovki“, rekao je Čehov.

Serija eksplozija 

 

07:47 - Tokom noći serija eksplozija odjeknula je u Zaporožju i Dnjepropertovsku.

Ruska avijacija uništila je dva skladišta municije na južnodonjeckom pravcu.

Eksplozije su odjeknule i u Odesi.

Danilov: Ukrajina nema plan B'?

 

07:20 - Ukrajinske vlasti nisu razmatrale planove u slučaju smanjenja američke pomoći, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov u intervjuu američkoj televizijskoj kompaniji Pi-Bi- Es.

„Ne mogu reći da vodimo neke posebne diskusije o nekakvom planu B. Nemamo želju da se upuštamo u bilo kakve apstraktne diskusije“, rekao je on, odgovarajući na pitanje šta će uraditi Ukrajina ako SAD smanje pomoć.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading