PUTIN IZDAO NAREĐENJE - ŠOJGU IMA ROK DO OKTOBRA! ISW izneo "insajderske informacije" o važnom planu Rusije na frontu
Alo! Ilustracija A.V.

"Ukrayinska Pravda" piše da Institut za proučavanje rata (ISW) pozivajući se na insajderski izvor tvrdi sledeće:

„Insajderski izvor u Kremlju je tvrdio da je Putin navodno dao ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu rok od mesec dana do početka oktobra 2023. da poboljša situaciju na linijama fronta, zaustavi ukrajinsku kontraofanzivu i da ruske snage vrate inicijativu".

Tvrdnja insajdera navodno sugeriše da ruska vojna komanda možda naređuje kontinuirane kontranapade u nadi da će ukrajinsku kontraofanzivu dovesti do vrhunca, čak i ako bi to skupo koštalo.

U analizi ISW-a se pominje da je Putin prvi put priznao početak ukrajinske kontraofanzive 9. juna, naglašavajući dva ključna i uporna narativa: da ukrajinske snage neće ostvariti značajne dobitke zbog dobro pripremljene ruske odbrane i da će ukrajinske trupe pretrpeti velike gubitke u ljudstvu i zapadne vojne opreme.

Putin i Kremlj su ruske odbrambene operacije uokvirili kao veliku pobedu na bojnom polju, a uporni ruski kontranapadi omogućavaju Kremlju da smatra ove operacije kao pojedinačne pobede usred opšteg nedostatka napredovanja na drugim mestima na bojnom polju“, navodi se u izveštaju.

Analitičari sugerišu da ovi napori verovatno žele da potkopaju podršku i poverenje u ukrajinske snage kako u Ukrajini tako i na Zapadu.

„Putin je možda naredio ruskoj vojnoj komandi da zadrži sve početne odbrambene pozicije Rusije kako bi stvorio iluziju da ukrajinska kontraofanziva nije postigla nikakve taktičke ili operativne efekte uprkos značajnoj podršci Zapada. Ovaj poduhvat može uspeti samo na duge staze, ako ruske snage pritom mogu da spreče ukrajinske snage da se probiju i oslobode velika područja“, istakao je ISW.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading