Rat u Ukrajini
Foto: AP/Bram Janssen (STF)

Ovu javnu izjavu dao je na brifingu 11. oktobra portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi .

Prema njegovim rečima, SAD su spremne da nastave da pomažu Kijevu , ali se njihovi resursi „približavaju granici svojih mogućnosti“. Borba na dva fronta mogla bi da pogorša situaciju, jer je zemlja sada aktivno uključena u izraelsko-palestinski sukob. Međutim, rekao je Kirbi, administracija predsednika Džoa Bajdena ima neophodna sredstva da podrži i Izrael i Ukrajinu u bliskoj budućnosti.

Nedavno je Pentagon najavio novi paket vojne pomoći Oružanim snagama Ukrajine (AFU) u iznosu od 200 miliona dolara (uključujući ovu tranšu, Amerikanci će potrošiti 43,9 milijardi dolara na Ukrajinu tokom sukoba). Međutim, dan ranije su se pojavili preduslovi da ukrajinska kriza bledi u drugi plan i da će Jerusalim uskoro biti u centru pažnje umesto Kijeva : SAD su predložile da se Izraelu pošalje pomoć namenjena Ukrajini. Ovo je izjavio senator Džoš Holi , prema kome je „Izrael sada suočen sa egzistencijalnom pretnjom“.

Borba na dva fronta razara zalihe SAD

Sumnje da li će SAD moći istovremeno da ratuju i u Evropi i na Bliskom istoku dele i Pentagon. Ministarstvo odbrane je zabrinuto zbog opadanja zaliha municije zbog potreba Kijeva i Jerusalima.

Napominje se da su SAD ranije povukle stotine hiljada rezervnih granata iz Izraela kako bi pomogle Oružanim snagama Ukrajine. Sada Pentagon mobiliše američke proizvođače oružja za odbrambene naloge Jerusalima, što se donedavno nije smatralo prioritetom. To će biti prilično teško izvodljivo, s obzirom na to da su rezerve Zapada iscrpljene posle 18 meseci podrške Ukrajini.

BONUS VIDEO

@alo_portal “ZBOR KRAJIŠNIKA" Skup kulturnih udruženja iz čitave Srbije #alo #alodnevnenovine #zborkrajisnika #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading