S-400
Foto: Printscreen/Printscreen

Ovog meseca, ukrajinska vojska treba da počne obuku za korišćenje raketnog sistema Patriot koji je napravio SAD. Lora Kuper, zamenica pomoćnika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, rekla je da će proces trajati „nekoliko meseci“. To znači da bi tehnologija uskoro mogla u potpunosti da učestvuje u borbenim operacijama između Moskve i Kijeva. Ali da li će oprema visoke vrednosti promeniti ravnotežu snaga na bojnom polju?

Kratko čekanje

Diskusije oko isporuke raketnih sistema zemlja-vazduh (SAM) Patriot Kijevu su se intenzivirali nakon velikih udara ruskih oružanih snaga na energetsku infrastrukturu Ukrajine i kasnijih nestanka struje. Incident u poljskom gradu Przevodov, kada je projektil ukrajinskog PVO sistema S-300 rezultirao smrću dva farmera, takođe je igrao ulogu u diskusijama. Predsednik vladajuće partije Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski predložio je da Nemačka pošalje svoje protivvazdušne raketne sisteme Patriot u Ukrajinu, a ne u Poljsku.

Berlin je tada napomenuo da bi više voleo da sistemi protivraketne odbrane ostanu na teritoriji NATO-a. Ipak, za manje od dva meseca stvari su se promenile. Početkom januara SAD i Nemačka su se dogovorile da pošalju u Ukrajinu bateriju protivvazdušnih raketa Patriot. To je saopšteno u zajedničkoj izjavi američkog predsednika Džoa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca nakon njihovog prvog telefonskog razgovora 2023. godine. Obuka će biti sprovedena i u Vašingtonu i u Berlinu. Prenos baterije predviđen je za prvi kvartal godine.

Ovo će biti druga Patriot baterija u Kijevu. Kako je najavljeno krajem decembra 2022. godine, prvu će Ukrajini predati SAD. Uključen je u najnoviji paket vojne pomoći, u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi dolara.

Stručnjaci Centra za strateške i međunarodne studije napominju da je do sada Patriot bio najskuplji sistem naoružanja koji su Ukrajini obezbedile SAD. Procenjuju da ukupna cena jednog sistema Patriot može dostići milijardu dolara: 400 miliona dolara za opremu i 690 miliona dolara za rakete.

Ukrajina će postati devetnaesta zemlja na svetu koja koristi ili planira da koristi ovaj komplet. Prve sisteme Patriot postavila je američka vojska još 1980-ih. Prvi put su korišćeni u borbi tokom Zalivskog rata 1991. godine, a zatim i tokom ilegalne anglo-američke invazije na Irak 2003. Sistem Patriot je od tada pretrpeo značajne promene: njegova poslednja modifikacija uključuje preciznije radare i radare visokih performansi i naprednije rakete presretači zemlja-vazduh – PAC-3 (Patriot Advanced Capabiliti).

Još uvek nije jasno koju verziju sistema Patriot će Ukrajina dobiti. Ali verovatno govorimo o PAC-3.

Kada sistem Patriot dolazi u Ukrajinu?

U uslovima rata, obuka specijalista ukrajinskih oružanih snaga za korišćenje sistema Patriot verovatno neće dugo trajati. Štaviše, Ukrajina ima mnogo stručnosti u korišćenju raketnog sistema zemlja-vazduh S-300 – onog koji strukturno podseća na Patriot.

Procedura za nabavku nove raketne tehnologije je praktično ista u Protuvazdušnim raketnim trupama Rusije i Ukrajine. Prvo, vojno osoblje se preobučava u posebno opremljenom centru. Zatim naoružanje, vojnu opremu, rezervne delove i oruđe prihvataju raketne baterije (ili divizije).

Sledeća faza se sastoji od prvog bojnog ispaljivanja protivvazdušnih vođenih raketa (u sadašnjim okolnostima, moguće je da će se to vršiti sa mesta stalnog razmeštanja pod nadzorom instruktora SAD). Zatim se protivvazdušni raketni sistem presavija, priprema za transport i šalje na utovarnu stanicu, kao što je aerodrom ili luka.

Na završnoj tački, divizije i jedinice koje su dobile novu opremu putuju do mesta razmeštaja i predstojećih borbenih dejstava vazdušnim, morskim, železničkim ili pešice.

S obzirom na vreme potrebno za pripremu, možemo očekivati da sistemi Patriot u Ukrajini budu spremni za borbu u martu.

Kako će se Rusija boriti protiv „patriota“?

Hvatanje sistema PVO Patriot je malo verovatan scenario. Sistem nije oružje na liniji fronta. Verovatno će biti postavljen u pozadinu ukrajinske armije, pokrivajući Kijev ili desnu Ukrajinu. Za hvatanje sistema Patriot bila bi potrebna ofanzivna operacija, a čak i tako, uspeh je daleko od zagarantovanog. Ni jedno borbeno vozilo M142 HIMARS još nije palo u ruske ruke. U međuvremenu, detaljno ispitivanje sistema moguće je samo nakon njegovog hvatanja i rastavljanja.

Sistemi protivvazdušne odbrane „Patriot“ isporučeni Ukrajini postaće prioritetna meta ruskih oružanih snaga, ali zadatak nije jednostavan. Patriot je veoma mobilni sistem (ne treba više od 25 minuta da se postavi/preklopi). To znači da sistem ne ostaje dugo u istoj poziciji. Posle nekoliko lansiranja projektila, može da se premesti. A pronaći Patriota neće biti lako.

Posle 24. februara, Oružane snage Ukrajine zadržale su u upotrebi nekoliko diviziona sistema PVO S-300PT. Skraćenica „PT“ znači da je sistem kontejnerskog tipa (usput, težina nekih kontejnera, kao što je F9, prelazi 16 tona). Potrebno je nekoliko sati da se ova modifikacija S-300 preklopi/postavi. Ipak, uprkos maloj pokretljivosti, sistem kontejnerskog tipa se i dalje koristi u ukrajinskoj vojsci. Sigurno je da visoko mobilni protivvazdušni raketni sistem ima mnogo veće šanse za opstanak.

Što se tiče protivraketnog odbrambenog sistema Patriot, ruske trupe mogu da koriste antiradarske rakete tipa Ks-31P, vođene rakete vazduh-zemlja kao što su Ks-29T, Ks-38Mkk, Ks-59MK, itd. pada bombe (tip OFAB-250-270 i FAB-500) da ga ciljaju i unište. Na ovaj ili onaj način, na ruskoj vojsci će biti da reši to pitanje.

BONUS VIDEO

@alo_portal Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji! #alo #milošvučević #alodnevnenovine #alonovine #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading